L’última barraca original del Palmar entra en la fase final de restauració

El barraquer Josep Rostoll és l'encarregat d’instal·lar-li la coberta vegetal com es feia fa 200 anys, però adaptant-se als nous temps

L’última barraca original del Palmar entra en la fase final de restauració / À Punt NTC

Després de quasi dos anys de rehabilitació, la barraca dels Arandes, al Palmar, arriba quasi a la fi de la restauració amb el teixit del borró. És el moment de treballar i instal·lar la coberta vegetal característica d'aquestes construccions tradicionals valencianes. 

Un dels últims barraquers en actiu, Josep Rostoll, és l'encarregat de fer-ho com es feia fa 200 anys, però adaptant-se als nous temps. La matèria primera vegetal és el borró, una planta perfecta per a protegir la barraca de l'aigua. “La gent es pensa que és palla d’arròs, però no té res a veure. L’estructura és una canyeta, totalment impermeable”, explica Rostoll. 

Després de preparar els manolls i lligar-los en la gassada, és el moment d'instal·lar-los en el trespol de la barraca amb una tècnica molt curiosa. Tal com mostra el barraquer, van cap per avall, per a donar-los més gruix i consistència. 

Una vegada es remata tota la barraca, es comença a pentinar, és a dir, a donar-li colps al teixit d’un costat a l’altre. D’aquesta manera, s'acobla el borró i queda anivellat. “I una vegada pentinada, és moment d’afaitar la barraca i retallar el sobrant”, afegeix Rostoll. 

Només teixir el borró costarà uns 20.000 euros. Mentrestant, per dins, s'ha col·locat el senill, que és la que es veu al sostre, i també es treballa per a condicionar l'interior. Un projecte que aborrona.  

També et pot interessar

stats