Aquesta és l’última barraca amb la construcció original que queda en peus a la Comunitat Valenciana

Només queden 90 barraques al territori i d’aquestes, 40 ja són de construcció moderna

Esta és l’última barraca amb 200 anys d'antiguitat de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC
Joan Miquel Llopis
27 d'abril 2021 - 21:44

Segons l'últim informe de la Càtedra de l'Horta, actualment queden al voltant de 90 barraques a la Comunitat Valenciana. D'aquestes, la meitat són de construcció moderna amb uns 40 anys d'antiguitat. I de les 40 més velles, només una té uns 200 anys i manté encara tots els cànons de la construcció típica valenciana: la barraca dels Aranda, al Palmar. 

Aquesta construcció és l'última d’estil canònic que queda dreta a tot el territori valencià. La seua propietària, acompanyada per un equip d’À Punt, ha entrat per primera vegada i ens mostra l'empremta deixada pel pas del temps. Les 5 cambres que hi ha a l'interior estan en un avançat estat de deteriorament i abandó, com a conseqüència de la feblesa dels materials amb els quals es construïen aquests edificis fa 250 anys a la vora de l'Albufera de València, a més d’haver estat tancada tants anys i haver patit diverses tempestes, com la borrasca Gloria.

Carlos Marco, veí del Palmar, també ha volgut aprofitar la visita d’À Punt per entrar 40 anys després a inspeccionar l’interior. “Està feta pols” ha explicat. “Ací cal canviar tota la fusta. És l’última que ha quedat de totes, jo he conegut tota aquesta illa de cases de barraques” ha afegit. 

Ara, l'Associació Cultural de Vela Llatina l'Alcatí s'ha decidit a recuperar-la. Amb l’ajut de la tecnologia del segle XXI i les tècniques dels segles XVIII i XIX, volen evitar el deteriorament evident pel pas del temps, ja que està en un estat lamentable. D’aquesta manera, tornarà a viure l'esplendor arquitectònic de quan va ser construïda. Paco Baixauli, portaveu de l'associació, explica l’objectu: “El mateix procés constructiu incorpora tot un element de divulgació cultural, que és el que volem en l'associació: com es feien les barques, les barraques i com aquella cultura popular és reinterpretable en esquemes del segle XXI.”

Ernesto Peris, l’alcalde del Palmar, coneix en profunditat la història darrere de la barraca. “La varen construir la família dels Guitarres i posteriorment la van ocupar la família dels Aranda. Gràcies a ells, la van mantindre en condicions mentre l'han habitada” ha contat. 

Aquest dimarts han començat les obres de rehabilitació i recuperació de l'última barraca original, de l'última barraca que presenta tots els elements típics. Per davant queden mesos de treball. 

També et pot interessar

stats