L'últim cap de setmana de març deixa nous contagis en 123 municipis valencians

El 80% de poblacions continua en risc mínim per coronavirus, encara que repunta lleument la incidència en municipis com Alzira, Sagunt, Aldaia i Vinaròs.

Agents de la Policia Nacional realitzen controls a l'estació Joaquim Sorolla de València
Agents de la Policia Nacional fan controls a l'estació Joaquim Sorolla de València / Manuel Bruque (Efe)

Després de quasi dos mesos amb tendència a la baixa, la corba epidèmica del coronavirus a la Comunitat Valenciana sembla haver tocat terra i l'últim cap de setmana han començat a notar-se els primers repunts de contagis als municipis, encara que de manera molt lleu. Un total de 123 poblacions han diagnosticat 554 positius entre el veïnat des del passat divendres, segons el balanç territorialitzat que ha publicat aquest dimarts la Generalitat, quan les xifres corresponents al mateix període de la setmana anterior eren 118 i 505, respectivament. 

El repunt d'incidència acumulada (IA) de Covid-19 a set dies amb què el territori valencià ha començat la setmana (s'hi ha passat de 12 a 15 contagis per cada 100.000 habitants) ja dona una primera alerta del canvi en l'evolució de la pandèmia, que arriba a les portes de les vacances de Pasqua. De moment, es tracta de xicotets increments en algunes localitats, que no varien sustancialment el semàfor de risc en el mapa valencià, ja que pràcticament el 80%, un total de 431, continuen en l'anomenat escenari de "nova normalitat". És el que comporta un nivell de risc mínim pel que fa a la transmissió del virus, segons els paràmetres del Ministeri de Sanitat, amb taxes d'incidència inferiors a 25 casos per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies. 

Barxeta (500 d'IA), Sot de Xera (271 d'IA) i Gàtova (265 d'IA) són els tres únics municipis que hi ha ara en risc extrem, perquè encara tenen una proporció alta de contagis en relació amb la seua població. En cap d'aquests municipis viuen més de 2.000 persones i sols a Barxeta s'ha notificat una nova infecció des de divendres, per la qual cosa la situació epidemiològica es manté estable.

De les 123 poblacions on s'han detectat contagis des de divendres, només la ciutat de València ha superat el centenar (124). El gruix dels casos es concentren sobretot a les zones més poblades: Alacant i Elx n'han sumat 23, Sagunt 15, Torrent 14, Castelló de la Plana 13, Alaquàs i Xàtiva 12 cadascun, i Aldaia i Alzira 11. Junt amb la capital del Túria són les úniques que han reportat més d'una desena de noves infeccions durant el cap de setmana. 

Si s'analitza l'evolució de la corba de contagis a una setmana, la baixada d'incidència s'ha revertit en algunes dels 18 municipis més poblats (més de 40.000 habitants). Alzira és el que presenta l'increment més notable i multiplica la taxa per més de dos, ja que ha passat de registrar 11 positius per cada 100.000 habitants el 21 de març a 34, segons el balanç del 29 de març (l'últim disponible). També repunten les infeccions a Sagunt (+86%) i Gandia (+54%), tot i que la taxa d'incidència segueix en nivells de risc baix (39 i 20, respectivament). Torrent continua sent l'única de les grans ciutats de la Comunitat Valenciana en risc mitjà per propagació del virus (60 d'IA), però de moment la tendència es manté descendent respecte a la setmana anterior (-22%). 

Altres punts on creixen els contagis en comparació a la setmana passada són Aldaia (+87%), Xàtiva (+41%) i Vinaròs (+29%). Han passat de tindre incidències acumulades de 47, 35 i 41 casos per cada 100.000 habitants, a 88, 45 i 58, respectivament. 

Per a evitar que aquests, de moment xicotets, repunts del coronavirus cobren força els pròxims dies, la Generalitat multiplica els missatges que criden a la responsabilitat ciutadana i demana complir les restriccions sanitàries, especialment de cara a les vacances de Setmana Santa, quan s'espera un increment de la mobilitat. 

També et pot interessar

stats