La no-Magdalena a Castelló impulsa la baixada en la corba: els contagis cauen un 90% en un mes

Un total de 118 municipis registren contagis des de divendres, però és la primera vegada des de l'estiu que en cap es supera el centenar. 

Un dispositiu policial vigilava enguany els voltants de l'ermita de la Magdalena, a Castelló de la Plana
Un dispositiu policial vigilava enguany els voltants de l'ermita de la Magdalena, a Castelló de la Plana / À Punt NTC

La decisió de suspendre les festes de la Magdalena a Castelló de la Plana per l'emergència sanitària del coronavirus comença a obtindre fruits. Han passat ja dèsset dies des del 6 de març, dia en què haurien començat les celebracions, i deu des del Magdalena Vítol (previst per al 14) i els indicadors de la pandèmia en la ciutat continuen mantenint la tendència a la baixa que va iniciar-se a mitjan febrer, una vegada passat el pic de la tercera onada. 

El virus remet a la capital de la Plana i deixa xifres quasi deu vegades més baixes respecte a ara fa un mes. En els últims 30 dies, la incidència acumulada (IA) a catorze dies ha caigut un 90%, en passar de 290 contagis per cada 100.000 habitants registrats el 22 de febrer als actuals 29, segons consta en la darrera actualizació de dades municipals publicada per la Generalitat. El descens és dràstic: un mes abans Castelló tenia 498 positius entre la població detectats en les últimes dues setmanes; ara, 50. Les dades del darrer balanç diari són esperançadores en tota la província, ja que la Conselleria de Sanitat ha notificat 27 nous positius i una víctima mortal amb diagnòstic positiu de Covid-19 a tota la província. 

Per a la ciutat no era fàcil renunciar, per segon any consecutiu, a les festes fundacionals, que es viuen de manera molt intensa al carrer. Però malgrat els indicadors positius, l'Ajuntament de Castelló descarta relaxar les restriccions sanitàries actuals, que estaran vigents com a mínim durant tota la Setmana Santa, i aconsella no abaixar la guàrdia davant els repunts que s'estan registrant en algunes comunitats autònomes i també el previsible augment de la mobilitat pel territori valencià que s'espera per a les vacances de Pasqua. 

505 casos en 118 poblacions

Les dades municipalitzades de la pandèmia fetes públiques aquest dimarts xifren en 505 els contagis de coronavirus detectats a la Comunitat Valenciana durant el pont festiu de Sant Josep. Un total de 118 poblacions han comunicat infeccions i, per primera vegada des de l'estiu, en cap d'aquestes, ni tan sols la ciutat de València, es supera el centenar. Els casos es concentren sobretot en les zones més poblades. Als 75 reportats per la capital del Túria s'afegeixen 31 a Elx, 29 a Alacant, 19 a la Vall d'Uixó, 18 a Castelló de la Plana, 17 a Torrent, 16 a Oriola, 12 a Aldaia i 10 a Alaquàs. En la resta del mapa, cap municipi n'ha comptabilitzat més de nou positius entre el veïnat des de divendres. 

Quan queda poc més d'una setmana per a les vacances de Setmana Santa, quasi el 80% dels pobles valencians, un total de 430, presenten incidències acumulades del virus inferiors a 25 casos per cada 100.000 habitants. Això els situa en un nivell de risc mínim de transmissió de Covid-19, segons els paràmetres establerts pel Ministeri de Sanitat, que suposa el que s'ha anomenat escenari de "nova normalitat". Només queden quatre municipis en el mapa en risc extrem, amb incidències que superen el llindar de 250: Barxeta (500), Favara (278), Sot de Xera (271) i Gàtova (265). Només Favara, a la Ribera Baixa, supera els 2.000 habitants i en cap d'ells s'han detectat més de deu infeccions en les últimes dues setmanes. 

La tendència a la baixa en la corba epidèmica segueix sent generalitzada en les grans ciutats, tot i que des de divendres s'estan produint xicotets repunts a Dénia (17 d'IA), Oriola (41), Sagunt (21) i Torrent (77). En aquest municipi de l'Horta és on la Covid-19 està present amb més força si es tenen en compte només les urbs on viuen més de 40.000 persones. A mitjan de gener va arribar a superar els 1.800 contagis per cada 100.000 habitants i la millora ara és considerable, però és l'única ciutat, juntament amb Mislata, que encara continua en risc mitjà per propagació del virus. 

També et pot interessar

stats