Els epidemiòlegs demanen limitar la mobilitat al màxim per Setmana Santa

Recomanen establir, a banda d'una PCR negativa, una quarantena obligatòria de 10 dies a tots els viatgers provinents de zones de risc.

Control policial a les carreteres
Control policial a les carreteres / Manuel Bruque (Efe) / Arxiu
23 de març 2021 - 12:24

La Societat Espanyola d'Epidemiologia ha aconsellat aquest dimarts limitar la mobilitat el màxim possible de cara a la Setmana Santa i ha aconsellat una quarantena de deu dies i una PCR negativa als qui viatgen des de països en els quals la transmissió és alta o està augmentant.

Amb la Pasqua molt a prop, els epidemiòlegs veuen amb preocupació les xifres d'ocupació hospitalària a Espanya i les elevades incidències que també presenten altres països, segons expliquen en un comunicat.

A causa del temor que augmente la transmissió com va ocórrer després de les desescalades d'estiu i Nadal, i la tendència que s'observa en algunes comunitats autònomes, la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) fa una crida a la prudència per a evitar "un nou colp del virus o minimitzar-ne l’impacte". En cas d'augment de la transmissió, subratllen, "els territoris haurien de fer marxa arrere en els seus plans de desescalada".

Els indicadors d'incidència acumulada que anaven descendint "s'han estancat o fins i tot augmenten en algunes comunitats autònomes, i la pressió hospitalària continua sent alta en tot el país, en termes generals".

La inquietud, insisteixen, és que a conseqüència d'un augment dels casos després de la Setmana Santa, s'incrementen els ingressos i es generen nivells d'ocupació "preocupants".

"Això es traduiria en un repunt dels morts i a més tindria greus conseqüències en el tractament i el diagnòstic de moltes altres patologies no Covid-19, com el càncer i les malalties cròniques en general i també en altres malalties transmissibles com la tuberculosi", argumenten.

"De fet, per a tots els viatgers que provenen de països amb incidències acumulades altes i preveuen passar les seues vacances a Espanya", aquesta societat científica recomana establir una quarantena de deu dies i una PCR negativa recent.

D'altra banda, subratllen que tot i el començament de la vacunació, encara hi ha molta població vulnerable al virus que podria infectar-se, per tant és "crucial" que tant els no vacunats com els immunitzats complisquen les mesures de seguretat, prevenció i higiene.

“Tot i que està demostrada l'efectivitat de les vacunes a l'hora d'evitar un desenvolupament de simptomatologia greu, encara no està plenament demostrat que els vacunats estiguen exemptes de contagiar-se i que puguen contagiar uns altres, propagant la malaltia”.

També et pot interessar

stats