L'Open Arms, rumb a Algesires

Està previst que el vaixell arribe a terres espanyoles el divendres 28 de desembre.

L'Open Arms, en una imatge d'arxiu
L'Open Arms, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Salvament Marítim ha autoritzat el desplaçament cap a aigües territorials espanyoles del vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms, amb 311 persones migrants a bord, davant la negativa o la falta de resposta dels ports més pròxims. L'embarcació havia contactat amb els països més pròxims sense èxit. Líbia, Itàlia, França i Tunísia no han donat resposta i Malta s'hi ha negat.

L'Open Arms té previst arribar al port d'Algesires, el port de destinació autoritzat pel govern espanyol per a desembarcar, el divendres 28 de desembre.

La portaveu de l'organització a Roma, Laura Lanuza, ha explicat que hi ha hagut "informacions creuades" respecte a l'autorització d'un port, però al final no és Algesires. "En qualsevol cas, estem intentant arribar al port segur més pròxim per a evitar aquests cinc dies de travessia, que amb 300 persones a bord és un infern", ha afegit.

D'altra banda, el cap de missió de Proactiva, Gerard Canals, ha confirmat que Espanya és una opció per a atracar l'embarcació, però que es troben "a quatre o cinc dies de viatge", segons quin siga el port de destinació final i de les condicions en què hagen de navegar. "Estem fent un rumb nord. La nostra intenció és buscar els ports més propers possibles", ha explicat Canals. També ha assegurat que les persones a bord de l'Open Arms estan bé i en un estat de salut "relativament bo".

El vaixell havia sol·licitat a Malta l'evacuació mèdica urgent d'una dona i el seu nadó acabat de nàixer, que havia passat 24 hores a la mar dos dies després d'haver nascut en una platja de Líbia. Un helicòpter maltés ha evacuat finalment el nadó i la mare, rescatats aquest divendres al Mediterrani pel vaixell d'Open Arms quan anaven en una barca de goma. També un jove de 14 anys no acompanyat ha sigut evacuat per una embarcació italiana. Segons ha informat el cap de la missió d’Open Arms, Gerard Canals, té una infecció greu en la pell i necessita intervenció mèdica.

  

L'ONG va anunciar al novembre que tornava al corredor entre Líbia i Itàlia, el més mortífer del món, per a prosseguir les tasques de rescat de persones migrants malgrat el risc que estats de la Unió Europea els impediren desembarcar en ports segurs.

També et pot interessar

stats