L'onada de calor dona metxa als incendis a Espanya

Nombrosos incendis forestals afecten huit comunitats autònomes que tracten d'apagar unes flames que es veuen reforçades per les altes temperatures

Incendi a Lladurs, a la comarca del Solsonès, Catalunya, aquest divendres
Incendi a Lladurs, a la comarca del Solsonès, Catalunya, aquest divendres / Twitter: @agentsruralscat

Nombrosos incendis forestals afecten huit comunitats autònomes que tracten d'apagar unes flames que es veuen reforçades per les altes temperatures registrades en una Espanya immersa en una inusual onada de calor que continuarà, almenys, fins al cap de setmana. Les temperatures arribaran als 42 °C o 43 °C a Saragossa, Lleida i Badajoz.

A la Comunitat Valenciana, l'incendi forestal de Xert, el més important de la temporada, està estabilitzat, però no controlat. Està cremant a les serralades del Turmell i cinc unitats forestals treballen a hores d'ara.

Es declarava dijous de vesprada en unes circumstàncies meteorològiques d'unes temperatures molt altes, de 35 °C i ràfegues de vent de 24 km/h. Sembla que el va fer revifar un llamp latent.

Per a aquest divendres, Emergències ha declarat risc extrem d'incendis a pràcticament tot el territori.

Quatre focs cremen de manera simultània a Catalunya

La situació més preocupant està a Catalunya, on quatre focs cremen de manera simultània i tenen un gran potencial destructiu. Tres d'ells a la província de Lleida. Els esforços dels equips d'extinció es concentren en el que hi ha als termes de Lladurs i Castellar de la Ribera, a la comarca del Solsonès.

El govern català ha avisat, ja que amb les condicions meteorològiques extremes actuals s'ha de canviar d'estratègia i prioritat. Ara el foc que més preocupa i on es concentren els majors esforços és precisament el que ha cremat menys hectàrees, només 100, i l'ha originat un llamp. És el de Lladurs, però durant la nit s'ha treballat per a contindre'l, ja que el seu potencial destructiu és de 50.000 hectàrees.

Aquest foc està a només 13 quilòmetres del de Castellar de la Ribera, a la mateixa comarca, i que els Bombers de la Generalitat han aconseguit estabilitzar aquest divendres al matí.

L'incendi que dijous preocupava més, també a Lleida, és el d'Artesa de Segre, que ara ha passat a un segon pla. Ha cremat 1.000 hectàrees i podria destruir-ne fins a 5.000 i, fins i tot, es valora deixar que ho faça, sempre sota control, i es consumisca. En ell hi ha 55 dotacions i també efectius militars.

Mentrestant, el de Corbera d'Ebre, a la Terra Alta, ja s'ha estabilitzat després d'afectar 300 hectàrees. Es manté l'alerta màxima del pla d'emergències i inclús s'estudia tancar l'accés de la població als espais naturals catalans durant el cap de setmana.

Sis pobles desallotjats en l'incendi de la serra de la Culebra (Zamora)

A Zamora, la situació s'ha complicat en les últimes hores. El vent ha revifat aquesta matinada les flames en l'incendi que crema a la serra de la Culebra i s'han desallotjat sis pobles. L'UME i els bombers continuen treballant en diferents focs que han arrasat ja unes 700 hectàrees de pins i matolls.

A Andalusia hi ha incendis actius a Granada, Huelva i Màlaga

El foc també s'estén a la regió andalusa, on el dispositiu d'extinció d'incendis forestals ha donat per estabilitzat aquest passat dijous l'incendi forestal declarat al paratge Finca de Lima d'Almonaster la Real (Huelva).

A Granada, efectius treballen per terra i aire en l'extinció d'un incendi declarat aquest dijous al terme municipal de Padul. Mentre que l'incendi de Pujerra (Màlaga), que està controlat, recorre més de 4.800 hectàrees

Estabilitzats i sense rebrots els incendis forestals a Navarra

Els incendis declarats dimarts passat a la serra de Leyre, Tafalla-Larraga i Olleta-Leoz, a Navarra, es troben estabilitzats, sense que en les últimes hores s'hagen produït rebrots.

D'altra banda, a Galícia, dos incendis forestals registrats al municipi d'Ourense de Larouco han calcinat fins al moment 120 hectàrees i en el seu control treballen nombrosos mitjans aeris i terrestres.

També et pot interessar

stats