Catalunya demana ajuda a llauradors i a l'UME per a frenar l’avanç dels incendis forestals

Les tempestes seques i l’onada de calor compliquen l’extinció en més d’una desena de focs a Espanya, el de la serra de Leyre (Navarra) és un dels que més preocupen

Un bomber observa les flames que avancen al terme d'Artesa de Segre, a Lleida
Un bomber observa les flames que avancen al terme d'Artesa de Segre, a Lleida / Ramón Gabriel (Efe)

El govern català demana ajuda a llauradors i a la Unitat Miliar d’Emergències (UME) per a intentar posar fre als incendis que devoren, sobretot, les muntanyes de Lleida i Tarragona. Sols en aquesta comunitat autònoma ja s’han cremat 1.100 hectàrees en els últims dies. A Navarra, també hi ha preocupació perquè les flames avancen per la serra de Leyre, mentre que a Zamora també han tingut una nit complicada per la desena d’incendis que va originar una tronada a la serra de la Culebra.

Les tempestes amb aparell elèctric i l’onada de calor estan complicant en molts casos l’extinció. A tot Espanya hi ha més d’una desena d’incendis que preocupen. Una de les autonomies que més en concentren és Catalunya. Allà els efectius lluiten contra les flames a Corbera d’Ebre (Tarragona), Castellar de la Ribera, Baldomar i Artesa de Segre (Lleida).

En aquest últim municipi han hagut de desallotjar 54 persones d’una casa de colònies i un càmping on només estaven els propietaris. Les autoritats han confinat alguns nuclis de població i desenes de persones se n'han anat voluntàriament de les seues cases de manera preventiva. A primera hora de la jornada, els efectius de l'UME s'ha incorporat als treballs d'extinció d'aquest incendi.

En el foc d’Artesa de Segre preocupa el potencial destructiu que pot tindre. Les flames poden desfer 20.000 hectàrees. Es vol evitar que les flames passen el riu Segre, per això s'ha fet una crida als agricultors perquè llauren els camps per a convertir-los així en tallafocs que impedisquen que el foc avance ràpidament.

Els ramaders podran accedir a les seues propietats acompanyats de bombers al llarg de la jornada, però les autoritats recomanen informar-se abans de col·lapsar les vies d’accés a la zona pròxima a l’incendi.

Catalunya activa el nivell màxim del pla d'emergències

Un altre gran incendi a Catalunya és el de Corbera d'Ebre, al sud de Tarragona, que ja s'ha aconseguit perimetrar, després de cremar més de 200 hectàrees. En aquest punt treballen 53 dotacions terrestres de bombers i al llarg del dijous s'incorporaran tots els efectius disponibles.

La Generalitat de Catalunya ha activat la fase 2 del Pla Especial d'Emergències, la més alta d’aquest protocol, ja que hi ha molts incendis actius i simultanis que requereixen molts efectius i que potencialment poden implicar un perill per a la població, a més de provocar greus danys al territori.

A la serra de Leyre, a Navarra, també estan veient com les flames devoren hectàrees i hectàrees de massa forestal. La majoria dels monjos del monestir enclavat en aquesta serra han hagut d’evacuar-lo. Els efectius d'extinció creuen que aquest incendi podrà estar controlat d'ací a poc després d'una nit complicada.

Les flames devorant la serra de Leyre, a Navarra
Les flames devorant la serra de Leyre, a Navarra / Jesús Diges (Efe)

Millors notícies hi ha a Vallderoures, a Terol, on ja han aconseguit estabilitzar l’incendi que ja ha cremat 20 hectàrees de pinar i terreny agrícola. A causa d’aquestes flames, van haver de desallotjar un escorxador i 35 persones allotjades en un càmping. 

També et pot interessar

stats