L’OMS recomana el consum d'un mínim de 400 grams de fruita i verdura al dia

A més, aconsella ingerir 25 grams de fibra alimentària natural de manera diària

Verdures acabades de recollir del camp
Verdures acabades de recollir del camp / Shutterstock

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha actualitzat aquest dilluns les recomanacions alimentàries basades en les últimes evidències científiques pel que fa a greixos totals, greixos saturats i àcids grassos trans i hidrats de carboni. Així, recomana als adults que consumisquen un mínim de 400 grams de fruita i verdura, i 25 gams de fibra alimentària natural al dia. Els consells tenen com a objectiu reduir el risc de pes no saludable i de malalties relacionades amb l’alimentació, com la diabetis tipus 2, les malalties cardiovasculars o alguns tipus de càncer.

D’aquesta manera, indiquen que els greixos consumits per totes les persones a partir dels dos anys han de ser principalment àcids grassos insaturats, "sense que més del 10 % de la ingesta energètica total procedisca d'àcids grassos saturats i no més de l'1 % de la ingesta energètica total d'àcids grassos trans, tant de fonts produïdes industrialment com d'animals remugants”.

Pel que fa als greixos alimentaris, l’OMS apunta que tant la quantitat com la qualitat són “importants per a una bona salut”. I sobre els àcids grassos saturats i àcids grassos trans, assenyalen que poden ser substituïts per d'altres nutrients, com els àcids grassos poliinsaturats, àcids grassos monoinsaturats d’origen vegetal o hidrats de carboni procedents d’aliments que continguen fibra dietètica natural, com ara cereals integrals, fruita, verdures i llegums.

Els àcids grassos saturats poden trobar-se en el greix de la carn, en els aliments lactis i els greixos i olis durs com la mantega, el llard de porc, l'oli de palma i l'oli de coco. Els aliments al forn i fregits, els aperitius envasats, els aliments carnis i lactis procedents de vaques o ovelles són una font d’àcids grassos trans.

Les recomanacions per als més menuts

En el cas dels xiquets de dos a cinc anys recomanen la ingesta d’almenys 250 grams diaris de fruita i verdura i 15 grams de fibra alimentària natural.

Per als menuts de sis a nou anys l’OMS aconsella 350 g de fruita i verdura diària i 21 grams de fibra alimentària natural.

També et pot interessar

stats