L'OCU demana al govern espanyol que rebaixe temporalment l'IVA als aliments bàsics més saludables

Segons càlculs de l'organització, el sobrecost en la cistella de la compra causat per la inflació ja supera els 830 euros per llar l'últim any

El preu dels aliments al supermercat
Prestatgeries d'un supermercat (arxiu)

El preu dels aliments a la Comunitat Valenciana és al tancament de novembre un 15,7% més car que ara fa just un any, un registre inflacionista que continua en màxims i que se situa quatre dècimes per damunt de la mitjana espanyola. Un sobrecost en la cistella de la compra que, segons càlculs de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), supera ja els 830 euros per llar i suposa "un dur colp per a l'economia domèstica d'infinitat de famílies". Per a fer front a aquesta situació, l'entitat reclama al govern espanyol que rebaixe temporalment l'IVA als aliments bàsics en funció del perfil nutricional que comporten.

Per als productes de primera necessitat que alhora són més saludables, l'OCU reclama l'eliminació total de l'impost, de manera que es quede en el 0%. Una mesura que, segons recorden, ja apliquen països com Irlanda i el Regne Unit. Per exemple, les fruites, verdures, llegums, arròs, pasta, carn i peix frescos o congelats, llet, ous, pa integral, fruita seca i oli d'oliva verge. A més, reclama baixar-lo al 4% en altres aliments bàsics amb un perfil nutricional almenys acceptable: lactis sense sucres afegits, cereals de desdejuni integrals sense sucres ni greixos afegits i olis de llavors, entre altres. I demana que es garantisca que la reducció de preus és realment efectiva en les prestatgeries dels supermercats, ja que "la baixada de l'IVA del pa integral del 10% al 4% el 2019 no es va traslladar al preu final", recorda l'organització.

En segon lloc, l'OCU sol·licita una pujada dels mínims personals i familiars del contribuent en l'IRPF (i de les reduccions del treball i d'autònoms), que corresponen precisament a la part de la base liquidable que, per destinar-se a satisfer les necessitats bàsiques personals i familiars, no se sotmet a tributació. Uns llindars que, tal com precisen, no s'han actualitzat des del 2015. La mesura "beneficiaria automàticament tots els contribuents, però sobretot pensionistes, famílies amb fills a càrrec i persones discapacitades", assenyala l'entitat.

Finalment, exigeix a les diferents administracions l'activació urgent d'un sistema de xecs d'aliments per a famílies vulnerables, especialment les que tenen menors a càrrec. Almenys, puntualitza, "mentre la inflació continue en valors tan alts, una situació molt probable mentre es mantinguen els elevats preus de l'energia".

També et pot interessar

stats