La normalitat marca les primeres hores del certificat covid

Els establiments han començat a demanar el document a partir de mitjanit, encara que alguns s'han avançat a la vesprada per a familiaritzar-se amb el procediment

q certificat covid dia

Les primeres hores amb l'obligatorietat del certificat covid en vigor han estat marcades per la normalitat. Cada sector afectat, però, s'ha hagut d'adaptar d'una manera diferent a aquesta nova mesura.

L'oci nocturn ha sigut el primer sector a estrenar la mesura que obliga a presentar el certificat covid per a poder accedir a discoteques, pubs, bars, restaurants, sales de joc, hospitals, residències i celebracions de més de 500 persones.

Així, qui acudia a partir de la mitjanit d'aquest divendres a un establiment havia de tindre preparat el seu certificat per a poder accedir-hi. El requeriment començava a partir de les dotze de la nit, però molts locals ja havien estat demanant-lo des de la vesprada per a familiaritzar-se'n amb el funcionament i anar preparant la clientela per al que serà una rutina més, almenys fins al 2 de gener.

El president de la Federació d'Oci i Turisme, Fotur, Víctor Pérez, ha comentat que, en general, la nova mesura no ha provocat incidents als establiments d'oci i els clients han respectat la normativa sense queixes.

Alguns empresaris han manifestat que han vist reduir l'aforament, però Pérez assenyala que el pont de desembre solen ser uns dies "fluixos" per al sector a ciutats com la de València perquè els clients solen eixir de viatge, i considera que no ha d'atribuir-se al certificat covid.

Una part de l'hoteleria ha rebut amb optimisme l'obligatorietat del fet que els usuaris presenten el certificat. Asseguren que d'aquesta manera els treballadors i treballadores se senten més segurs i els dona més control per a evitar que hagen de tancar una altra vegada per la propagació del virus, un escenari que no volen ni imaginar per les conseqüències que podria tindre en els seus negocis.

Tanmateix, una altra part, pensa que el procés de verificar el passaport covid de cada client serà dificultós i que, fins i tot, caldria la contractació d’una persona que es dedique només a comprovar els certificats i els documents d’identitat. Els grups grans, on poden haver-hi persones vacunades i no vacunades, temen que preferisquen reunir-se als domicilis o llocs a l'aire lliure. Per tant, consideren que els establiments perdran ingressos i que no és una mesura que els convinga.

Per altra banda, a les residències els familiars han acollit de bon grau la mesura. La patronal, Aerte, ha demanat que siga obligatori en les eixides amb acompanyants per a augmentar la protecció, però els familiars també demanen poder-se trobar a les habitacions, ja que de moment encara es fan en jardins o zones comunes. Les persones majors, tanmateix, es troben ara amb certa dificultat per a l'hora de descarregar el document. Per a minimitzar la bretxa digital, alguns consistoris ofereixen ajuda als usuaris que la puguen necessitar.

I en aquells casaments amb més de 500 convidats que han estrenat la mesura s'ha hagut d'avançar l'hora d'arribada per a comprovar el passaport covid un per un.

Amb tot açò, segons ha comunicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en un acte a Requena, anit va predominar la normalitat i no hi va haver constància de cap acta de sanció relacionada amb el certificat covid. Per a aquesta nit en la qual es preveuen més aglomeracions es prepara un operatiu conjunt de policies per a controlar aforaments i que es complisquen les mesures.

El certificat covid es pot descarregar en el mòbil des de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal, o imprimir-lo. També es pot sol·licitar al centre de salut.

També et pot interessar

stats