L’interior de la Comunitat Valenciana, en avís groc per altes temperatures

Les temperatures fregaran els 40 graus en alguns punts de les comarques del sud, mentre a les comarques del nord s’esperen tempestes seques, amb molt d’aparat elèctric, vent i poca pluja

Una vianant beu aigua a les portes de la primera onada de calor de l'estiu
Una vianant beu aigua a les portes de la primera onada de calor de l'estiu / J. J. Guillén (Efe)

Les altes temperatures, que superaran els 37 graus, i les tempestes que s’esperen per a aquesta vesprada de dijous han fet que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) decrete l’avís groc per a l’interior de la Comunitat Valenciana. La calor afectarà especialment l'interior de la província d’Alacant i l’interior sud de la província de València, mentre que les tronades poden estendre’s en zones interiors del nord.

De fet, davant d'aquests fenòmens la Generalitat ha decretat des d’aquest dijous el nivell 3 de preemergència pel risc d’incendis forestals, i des d’aquest divendres quedarà prohibit circular per les pistes forestals de dotze parcs naturals valencians i el tancament de les sendes d’una desena d’espais naturals. 

En l’interior central i sud s'esperen màximes de 39 ºC, mentre que al litoral, les màximes rondaran dels 30 ºC a 34 ºC, més altes a la costa d'Alacant. A l'interior de la província de Castelló, l'avís groc s'ha establit per una temperatura màxima de 36 graus.

Perquè es puguen refugiar de la calor les persones sense casa, València ha habilitat un alberg, al carrer Santa Cruz de Tenerife, amb capacitat per a 15 usuaris. Aquest espai municipal, amb la gestió de la Creu Roja, oferirà menjar i aigua, així com la possibilitat de dutxar-se, kits d’higiene i roba, a més d’activitats d’oci i una zona per al descans. 

A la intensa calor, li hem de sumar el risc de tempestes seques, més probables a l'interior nord, però sense descartar-les a la resta de les comarques més occidentals. Són tempestes que deixen molt poca aigua, però que van acompanyades de fortes ràfegues de vent i molt d'aparat elèctric, una combinació fatídica per als incendis forestals.

L’avís de nivell groc per tempestes implica pluges i vents localment forts i granís inferior als 2 centímetres. Atés el caràcter d'aquests fenòmens, no es descarta que es puguen haver-hi tempestes d'intensitat superior de manera puntual.

També et pot interessar

stats