L’intent de suïcidi és ja el principal motiu de petició d'ajuda dels menors d’edat

La Fundació ANAR ha presentat el balanç de 2022, on destaca que els problemes de salut mental representen el 45% dels casos atesos 

Quatre xiquetes adolescents es dirigeixen a l'entrada d'una escola, en una imatge d'arxiu / Ricardo Rubio (Europa Press)

La conducta suïcida s’ha convertit, per primera vegada, en el principal motiu de consulta dels menors d’edat en les línies d'ajuda de la Fundació ANAR, que va atendre més de 17.000 casos greus en 2022 per diferents problemes, encapçalats pels vinculats a salut mental que superen ja als casos de violència.

Segons el balanç presentat aquest dimecres, els problemes de salut mental representen el 45,1% dels casos atesos: el 17,5% la ideació o intent de suïcidi, el 16,6% correspon a altres problemes psicològics i el 9,8% a autolesions. Destaca així la conducta suïcida, que s'ha multiplicat per 34 en només deu anys.

La violència és la segona preocupació dels menors, que suma el 34,7% de les telefonades —9,3% maltractament físic, 7,4% assetjament escolar, 6,2% maltractament psicològic, 4,6% agressió sexual i 3% violència de gènere—.

A més, la urgència dels problemes atesos és cada vegada major. Més de la meitat dels casos són d'urgència alta. "S'ha duplicat el nombre de menors en situació greu que hem ajudat en sis anys; estem parlant de quasi 5.000 intervencions urgents, això significa que estem davant un menor en situació límit", ha explicat Benjamín Ballesteros, director tècnic de Programes de la Fundació.

Durant l'any passat, ANAR va rebre 217.693 peticions d'ajuda procedents de tot Espanya, 16.583 a la Comunitat Valenciana; i va atendre 17.896 casos greus —un 8% més que l'any anterior— que han requerit orientació psicològica, jurídica i social.

Es multiplica per 34 la conducta suïcida entre els menors en deu anys

Per primera vegada des que es va posar en marxa el telèfon d'ajuda a menors en 1994, el bloc dels problemes de salut mental supera al de la violència i la conducta suïcida es converteix en el principal motiu de crida.

"Només en 2022 hem atés 7.928 consultes per idees suïcides i intents. Què haguera passat si no ens hagueren telefonat? En 1.275 dels casos atesos el menor tenia ja un pla estructurat i li hem pogut salvar la vida", ha assenyalat Diana Díaz, directora de les Línies d'Ajuda ANAR, en la presentació de l'informe.

Els problemes de salut mental creixen de manera significativa, sobretot la conducta suïcida, que en l'última dècada s'ha multiplicat per 34,8, seguit d'autolesions, ansietat, tristesa/depressió i trastorns de l'alimentació —aquests últims s’han incrementat un 291%—. També augmenten significativament respecte a 2021 els problemes de baixa autoestima (494% respecte a l'any 2021), obsessions relacionades amb l'autoimatge (440%) i complexos (350%).

"La conducta suïcida és un autèntic tsunami que no podem dimensionar encara perquè creix cada any, i està directament relacionat amb la soledat, l'ús de la tecnologia i com s'està informant sobre la conducta suïcida", ha asseverat el director de Programes.

També et pot interessar

stats