L'independentisme ompli els carrers en la Diada de Catalunya

Aquesta és la primera gran manifestació a l'estat espanyol des de l'inici de la pandèmia

Imatges de la multitudinària manifestació independentista amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya a Barcelona
Imatges de la multitudinària manifestació independentista amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya a Barcelona / Pau Venteo (Europa Press)

Tot i no arribar al nivell d'afluència de les grans mobilitzacions de l'independentisme durant el procés, la manifestació amb motiu de la Diada de Catalunya convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha reunit aquest dissabte milers de persones a Barcelona.

Amb el lema "Lluitem i guanyem la independència", el moviment sobiranista català ha représ la presència massiva als carrers, que va ser interrompuda el 2020 a causa de la pandèmia.

L'escenari escollit per a començar la manifestació, la primera en moviment gràcies a la flexibilització de mesures anti-Covid aprovada per la Generalitat de Catalunya aquest divendres, ha estat la plaça d'Urquinaona, escenari de durs enfrontaments durant les protestes contra la sentència del procés.

Aquesta convocatòria també és la primera des dels indults als polítics catalans empresonats arran del referèndum independentista. L'ANC ha organitzat més de 200 autocars des de diversos punts del Principat a Barcelona, una xifra significativament més baixa que la de 2019, amb 1.300 vehicles.

Entre els manifestants, majoritàriament amb mascareta, es poden veure cartells amb lemes com "Volem la independència ara", "Govern, compliu el vostre compromís: culminar la independència" o "La lluita dels 3.300 represaliats no és per l'aeroport", a més de nombroses banderes estelades.

A l'espera de les primeres estimacions oficials del nombre de manifestants, aquesta és la primera gran manifestació a l'estat espanyol des de l'inici de la pandèmia. A hores d'ara, el risc de propagació del coronavirus a Catalunya és mitjà, amb una incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies de 125, lleugerament per davall de la mitjana estatal de 131.

En la Diada de 2019, l'última abans de la pandèmia, aquesta manifestació va sumar vora 600.000 persones, la xifra més baixa d'assistència registrada des de l'any 2012. Aquestes dades, però, contrasten amb els resultats de les darreres eleccions catalanes, quan l'independentisme va aconseguir una majoria de vots (52%) i escons.

També et pot interessar

stats