Pere Aragonès es compromet a aconseguir un referèndum acordat, en el seu primer discurs de la Diada

El president català ha anunciat que el seu govern està treballant en un acord nacional per a l’amnistia i l’autodeterminació

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés
Imatge d'arxiu del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés / À Punt NTC

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha aprofitat el seu primer discurs de la Diada des que és en el càrrec per a comprometre’s a aconseguir un referèndum acordat per a la independència de Catalunya. A més, ha fet una crida per a unir esforços de cara a la negociació amb l’estat, ja que serà un camí que no estarà exempt d’obstacles i que necessitarà temps, unitat i perseverança, ha admés.

Aragonès ha tornat a subratllar la importància de la mesa de diàleg i la negociació, i ha anunciat que el seu govern està treballant en un acord nacional per a l’amnistia i l’autodeterminació. 

També ha tornat a demanar un ampli consens social i polític que es traduïsca en una aliança entre institucions, partits, societat civil i ciutadania, per a recuperar aquesta iniciativa i negociar amb l’estat de cara a aconseguir un referèndum d’autodeterminació pactat. 

La primera Diada de la desescalada preveu una participació "de sis dígits"

La manifestació massiva i en moviment convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb motiu de la Diada de l'Onze de Setembre serà la primera mobilització que es beneficiarà de la relaxació de restriccions anti-Covid aprovada per la Generalitat de Catalunya aquest divendres.

A partir d'aquest dissabte, les concentracions al Principat no hauran de ser estàtiques i podran tindre una capçalera, però s'haurà de mantindre una distància d'1,5 metres entre els assistents i un control de l'aforament. A més, les autoritats sanitàries catalanes recomanen limitar l'ús de pancartes i altres objectes compartits i fer servir mesures d'higiene com la mascareta i el gel hidroalcohòlic.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que preveuen arribar "als sis dígits" de manifestants" en la mobilització convocada a Barcelona, en diverses "àrees de concentració" que repartiran grups de persones de més de 100 municipis catalans.

Aquesta manifestació centralitzada contrasta amb la de 2020, celebrada en 131 punts de Catalunya en un moment en què la situació epidemiològica a aquesta comunitat autònoma empitjorava.

Enguany, el lema de la mobilització, que ha marcat com a segona cita el primer d'octubre, és "lluitem i guanyem la independència". L'ANC demana "un pla per a fer la independència" i "accions decidides" als partits sobiranistes.

La Diada de 2019, l'última abans de la pandèmia, aquesta manifestació va sumar vora 600.000 persones, la xifra més baixa d'assistència registrada des de l'any 2012. Aquestes dades, però, contrasten amb els resultats de les darreres eleccions catalanes, quan l'independentisme va aconseguir una majoria de vots (52%) i escons.

També et pot interessar

stats