L'incident en una vàlvula de la central de Cofrents va ser una anomalia sense impacte, segons el CSN

El succés es va produir el 13 de maig i no va causar danys personals, ni ambientals, ni es van aplicar barreres radiològiques

La central de Cofrents en una imatge d'arxiu
La central nuclear de Cofrents, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha classificat com a nivell 1 dels 7 que contempla l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES) el succés comunicat el passat 13 de maig a la central nuclear de Cofrents (Vall d’Aiora), i que no va tindre cap impacte en els treballadors, el públic o el medi ambient.

El nivell 1 d’aquesta escala, el més baix, qualifica l’incident d'"anomalia", el que implica que no hi ha hagut afeccions personals o ambientals, ni calia aplicar barreres o controls radiològics. Amb aquest nivell es tipifiquen els incidents en que s'ha donat una o alguna de les següents circumstàncies: la sobreexposició d’una persona del públic per damunt dels límits anuals reglamentaris, problemes menors en components de seguretat amb importants mesures de defensa o la pèrdua o el robatori de pèrdues radioactives, de dispositius o d’embalatge per al transport d’activitat baixa.

Notificada al maig

El 13 de maig el responsable de la central de Cofrents va notificar que es va activar el sistema de detecció d'incendis del cubicle d'alimentació d'energia elèctrica que correspon a les vàlvules del sistema de refrigeració de nucli, aïllat dins de l'edifici auxiliar, segons informa el Consell de Seguretat Nuclear.

Durant una de les maniobres en què s'hauria d'haver tancat una de les vàlvules d'aïllament de la contenció, aquesta no va canviar de posició i es va activar el sistema de detecció d'incendis en el cubicle dins dels qual es localitza el motor de la vàlvula.

Després de l'avaluació, i atenent a la classificació en l'escala INES, es va establir el nivell 1 tenint en compte que aquesta vàlvula d'aïllament va estar inoperativa durant un temps prolongat.

També et pot interessar

stats