Els bombers confien a estabilitzar l'incendi de la Vall d'Ebo en les pròximes hores

El foc ha cremat 12.150 hectàrees amb un perímetre de cent quilòmetres

Incendi de la Vall d'Ebo des del Comtat
Incendi de la Vall d'Ebo des del Comtat / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 d'agost 2022 - 18:06 Actualitzat: 18 d'agost 2022 - 21:44

Després d'un vol d'anàlisi i reconeixement del terreny cremat per l'incendi forestal de la Vall d'Ebo fet aquest migdia, el Consorci Provincial de Bombers d'Alacant ha fixat en 12.150 les hectàrees cremades, al llarg de 100 quilòmetres de perímetre.

"Aquestes dades ja seran molt semblants a les finals", han explicat els bombers, si bé "durant el matí s'han produït algunes reproduccions dins de perímetre i ho han eixamplat en alguns punts". Precisament a causa d'aquestes reproduccions, els efectius asseguren que "encara no es s pot donar per estabilitzat".

Al voltant de les 19:00 hores, els mitjans aeris han fet un altre vol de reconeixement i una nova anàlisi, per a poder actualitzar dades sobre la situació de l'incendi a última hora de la vesprada, però els canvis de vent no han permés calcular exactament l'area afectada.

Bravo: “La situació és molt favorable, però s’han detectat reproduccions”

La situació de la Vall d’Ebo “és molt favorable, però s’han detectat reproduccions”, segons ha contat aquesta nit Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, davant del post de comandament avançat de Viver. Així ho han confirmat també els efectius del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant, que han recordat que “la situació aconsella no donar-lo per estabilitzat”. 

Els mitjans terrestres continuaran refrescant el perímetre, que s’espera que es puga donar per estabilitzat amb l’augment de la humitat. Això permetria enviar mitjans a l’incendi forestal de Begís, que ja supera les 12.000 hectàrees de zona cremada i s’aproxima perillosament a la serra Calderona. 

El veïnat evacuat torna a sa casa

Dimecres les autoritats ja avançaren aquesta possibilitat davant de l'evolució positiva del foc, que s'ha vist molt beneficiat pels canvis en les condicions meteorològiques i les pluges de les últimes hores. Cap a la 1 del migdia d'aquest dijous, el Consorci Provincial de Bombers d'Alacant ha donat la llum verda definitiva perquè tots els residents desallotjats hi puguen tornar. 

La Conselleria d'Obres Públiques ha informat que reobri les huit carreteres que s'havien tancat a la Marina Alta i el Comtat a causa del foc. Les autoritats aconsellen transitar amb "precaució", donada la possibilitat que hi haja solsides en diversos punts. 

Vigilància i precaució sobre l’incendi

L’oficial d’operacions del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant, Pepe Cerdà, ha explicat durant l’especial vesprada d’À Punt NTC que de la zona s’han retirat l’UME i els efectius de Múrcia, Castella-la Manxa i les brigades de Conca, però queden sobre el terreny els mitjans provincials de la Generalitat i els efectius del consorci d’Alacant. A més, Cerdà ha recordat que durant la nit molts dels equips de bombers s’han desplaçat als incendis forestals que es van iniciar durant la nit a Petrer i d’Agres. Actualment, també hi ha desplaçats al Montgó, “on hem pogut intervenir al moment”. 

Retirar els mitjans per donar-los com a reforç a altres focs actius, no implica haver disminuït els treballs d’extinció a la Vall d’Ebo. “Tindrem quatre drons en càmera tèrmica a la nit per a fer seguiment de punts calents” ha explicat. 

També et pot interessar

stats