L’incendi de Tenerife podria donar-se per estabilitzat aquest dijous

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en funcions, Teresa Ribera, es mostra més "optimista" i valora que s'hagen salvat l'Observatori d’Izaña i els centres de l’Institut d’Astrofísica de Canàries

Incendi Tenerife podria donar-se per estabilitzat aquest dijous
Un hidroavió treballa en l'extinció de l'incendi a La Orotava (Tenerife) / Europa Press

El govern canari preveu donar per estabilitzat al llarg d’aquest dijous l'incendi forestal de Tenerife, que des del 15 d’agost ha cremat vora 15.000 hectàrees en un perímetre de 90 quilòmetres.

En declaracions als periodistes, la presidenta del cabildo de Tenerife, Rosa Dávila, acompanyada per la ministra Teresa Ribera i el president de Canàries, Fernando Clavijo, ha destacat l'"emoció" que es viu al Post de Comandament Avançat d'Arafo, després de vora nou dies de "treball incansable" de les quatre administracions públiques implicades, perquè es comença a albirar "la llum al final del túnel".

La presidenta insular ha destacat que la zona sud "ja està prou afermada" perquè es va treballar intensament dimecres amb mitjans aeris en el front de Güímar, i confia, amb "prudència", que l'incendi es done per estabilitzat durant la jornada de dijous, alhora que ha agraït al govern central la disponibilitat de mitjans.

Al seu torn, la vicepresidenta de l’executiu espanyol en funcions, Teresa Ribera, va admetre aquest dimecres que es veia amb "més optimisme" després dels "terribles moments" viscuts en l'última setmana, tot i que ha demanat encara "prudència i cautela" fins que culminen totes les tasques de control i extinció del foc.

Ribera ha ressaltat també la disponibilitat de mitjans aeris i terrestres per a combatre les flames i contindre "amb èxit" un incendi d'aquestes característiques, ja que s'ha fet amb el "màxim respecte i prioritat" per a la població civil i els habitatges, però també pensant en quina afecció podria haver-hi per als ecosistemes, amb vora 3.000 hectàrees del parc nacional del Teide afectades i unes 10.000 de la corona forestal.

Treballar tot l’any en la prevenció

De cara a la prevenció d'incendis d'aquestes característiques, Teresa Ribera ha assenyalat que s'ha de "treballar tot l'any" aprofitant la "sofisticació" de totes les tasques de l'àmbit forestal i el coneixement que tenen els professionals, que "saben previndre i aconseguir l'equilibri entre la protecció d'ecosistemes i evitar que hi haja material inflamable, amb la interacció amb la vida de les persones" en els àmbits rurals.

Al seu torn, el president canari ha agraït el suport prestat per la ministra, qui "ha estat preocupada" des que es va iniciar l'incendi i sempre ha tingut "una ràpida resposta i una implicació" quan hi havia problemes.

En aquesta línia, ha incidit en la "implicació" del govern central com demostra que fins a cinc hidroavions han estat operant a l'illa.

També et pot interessar

stats