L'incendi de Tenerife continua descontrolat amb un perímetre de 41,9 km i 3.700 hectàrees ja cremades

El foc obliga a desallotjar més de 3.000 veïns, mentre que vora 4.000 es troben confinats a La Esperanza

Incendia Tenerife ja crema 3200 hectàrees
Un membre de la Unitat Militar de'Emergències (UME) treballa en les tasques d'extinció de l'incendi forestal a Tenerife / UME (Efe)

L'incendi forestal que afecta des de la nit de dimarts el nord-est de l’illa de Tenerife continua avançant sense control, si bé el seu avanç s'ha normalitzat en les últimes hores, el que ha permés contindre el cap de les flames. En total ja han arrasat més 3.700 hectàrees de huit municipis, en un perímetre de 41,9 quilòmetres, tot i que les perspectives són una mica més optimistes, ja que algunes de les línies defensives posades en marxa en els treballs d'extinció estan començant a tindre resultat.

Així ho ha dit el president de Canàries, Fernando Clavijo, després de la reunió d'avaluació de l'incendi que ja afecta els municipis d’Arafo (en el terme del qual es va iniciar el foc per causes que encara es desconeixen), Candelaria, El Rosario, La Victoria, La Matanza, Tacoronte, Santa Úrsula, El Sauzal i La Orotava.

Precisament ha sigut a El Sauzal i Santa Úrsula on s'han dut a terme les últimes evacuacions, que se sumen a les 3.069 persones que ja han hagut d'abandonar els seus habitatges, alhora que 3.820 es troben confinades a La Esperanza.

Des que el govern de Canàries es va fer càrrec de la direcció de l'extinció del foc, la matinada del dimecres, s'han donat onze ordes d'evacuació de diferents zones i un confinament.

Només s'ha pogut controlar entre un 15% i un 20% del foc

L'incendi té a hores d’ara un perímetre de 41,9 quilòmetres i, segons ha explicat el president insular, les tasques d'extinció s'han vist complicades per l'orografia i les condicions meteorològiques. En aquest sentit, Clavijo ha dit que el principal objectiu és protegir les persones, després els mitjans materials i, finalment, intentar que es creme la menor superfície forestal i agrícola possible.

Per la seua banda, el cap dels treballs d'extinció, Pedro Martínez, ha assenyalat que les característiques d'aquest foc fan que tinga de vegades un comportament erràtic, per la qual cosa les estratègies per a combatre'l van canviant i se centren fonamentalment en una estratègia defensiva.

Martínez ha explicat que només entre un 15% o un 20% del perímetre del foc està estabilitzat mentre que, en la resta, l'incendi continua avançant però a un ritme lent.

Així mateix, el tècnic ha confiat que el front de La Orotava, un dels més actius, puga ser "detingut" quan arribe a una zona de muntanya més verda, a causa de les característiques d'aquesta vegetació amb major humitat, fet que dificulta la propagació del foc.

Durant tota la nit han treballat en les tasques d’extinció uns 200 efectius i de bon matí han començat a actuar els mitjans aeris que en seran setze més dos de coordinació.

Més de 250 efectius terrestres

Des de l'administració central s'han enviat mig miler d'efectius per a treballar en la lluita contra les flames, que treballen de manera coordinada des del post de comandament avançat amb els responsables de l'UME, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, tal com ha informat el Ministeri de l'Interior en les seues xarxes socials.

A més, segons ha informat la tècnica de Protecció Civil Montserrat Román, està prevista la intervenció de 260 efectius terrestres que complementaran el treball dels aeris. Aquests treballaran intensament en les zones de La Esperanza, Santa Úrsula i La Orotava.

Al seu torn, la presidenta del cabildo de Tenerife, Rosa Dávila, ha valorat el comportament tant dels veïns evacuats com dels que es troben confinats al municipi de La Esperanza.

Aquesta orde de confinament inclou també el Centre d'Emergències de Migrants Las Raíces. El govern insular ha demanat a l’executiu central que paralitze els ingressos que tenia previst fer en aquest centre.

Per part seua, el president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest divendres que el pròxim dilluns visitarà la zona afectada per l'incendi i parlarà amb els coordinadors per comprovar els efectes devastadors del foc.

També et pot interessar

stats