L'incendi de l'Alt Millars ja ha devorat 3.000 hectàrees i amenaça la serra d'Espadà

Dels tres sectors que té el foc, amb trenta quilòmetres de perímetre, preocupa el de més a la dreta, que avança actiu i amb força cap a Montanejos

Bombers treballant de matinada en l'incendi forestal
Bombers que treballen de matinada en l'incendi forestal / @GVA112
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de març 2023 - 11:57 Actualitzat: 24 de març 2023 - 14:20

El voraç foc declarat dijous al terme municipal de Vilanova de Viver, a l'Alt Millars, ja ha cremat 3.000 hectàrees de zona forestal, segons ha confirmat aquest divendres la consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, després de la reunió del Centre de Coordinació i Prevenció d'Incendis (Cecopi) que ha tingut lloc al post de comandament avançat, que s'ha instal·lat a Barraques. L'incendi, que ha obligat a desallotjar preventivament 1.500 persones en una desena de nuclis urbans, s'ha estés en un perímetre de vora trenta quilòmetres i està dividit en tres sectors. El que més preocupa les autoritats i els dispositius d'emergències és el dret, que avança cap a Montanejos i Montant i podria "posar en risc" la serra d'Espadà i el parc natural si continua guanyant terreny. Aquest valuós paratge, en tot cas, no està de moment afectat, ha precisat la responsable d'Interior.

La xifra d'hectàrees devastades coneguda al migdia, que s'ha triplicat des de la nit anterior i triplica la superfície que ocupa Castelló de la Plana, donen una idea de la velocitat amb què s'estenen les flames, a cavall entre la Comunitat Valenciana i Aragó. També de la magnitud de la catàstrofe, que irremeiablement ens porta a la memòria el devastador incendi de Begís que l'agost passat va arrasar 20.000 hectàrees de massa forestal en quinze dies.

Mapa Incendi Vilanova Viver amb Serra d'Espadà | Migdia Divendres 24
Mapa Incendi Vilanova Viver amb Serra d'Espadà | Migdia Divendres 24 / À Punt NTC

Les perspectives per a aquest divendres no són falagueres, i més de cara a la vesprada. "La previsió és problemàtica", ha admés la consellera Bravo. La complicada orografia del terreny i les condicions meteorològiques adverses conflueixen en un combo explosiu que està dificultant fins a l'extrem el treball del dispositiu antiincendis i fa molt complicat domar les flames. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que el vent bufe de ponent en les pròximes hores, amb ràfegues d'entre 30 i 40 quilòmetres per hora, una humitat relativa inferior al 30 % i temperatures quasi estiuenques, més pròpies de juny que de març, amb 25 graus en el termòmetre. El fet que en els últims mesos les precipitacions a l'àrea hagen sigut menys de la meitat del que és habitual agreugen l'escenari. "La meteorologia ens pot jugar una mala passada en qualsevol moment i tornar a revifar l'incendi", ha advertit Bravo.

Díhuit mitjans aeris s'han incorporat a les tasques d'extinció a primera hora d'aquest divendres. La consellera Bravo ha explicat que no poden augmentar la xifra la capacitat per a lluitar des de l'aire contra el foc per l'elevada concentració de fum que hi ha en el flanc dret, el més virulent. "Els mitjans que hi ha intenten acostar-s'hi el màxim possible, però hi ha zones en què és impossible perquè això posaria en risc la vida dels pilots", ha assenyalat. Pel que fa al vessant terrestre del dispositiu, hi ha més de 420 efectius desplegats, segons dades d'Emergències. El contingent antiincendis ha treballat de valent durant la nit sobre el terreny, però l'oratge ha impedit que l'evolució del foc fora tan favorable com s'esperava.

El president de la Diputació de Castelló, José Marí, ha confirmat que el flanc aragonés—l'oest— està pràcticament sense foc. El que més preocupa a hores d'ara és el de la dreta, a l'Alt Millars, que avança cap a l'est i és ja el cap de l'incendi. A les 13:30 hores hi ha un nou vol de reconeixement per a prendre una nova panoràmica des de l'aire que ajude a examinar la situació i comprendre quina capacitat d'avanç tindrà el foc en les hores següents. Això permetrà als responsables de les tasques d'extinció dissenyar l'estratègia que s'abordarà de cara a la vesprada, segons es comporten les flames.

L'incendi, que és el primer de la temporada en terres valencianes, va començar dijous cap a la una del migdia en una zona prou complexa de Vilanova de Viver. Es tracta del barranc del Sentenal, una zona escarpada, d'accés difícil i envoltada d'una gran massa forestal seca amb boscos d'alt valor mediambiental. El paratge és un autèntic polvorí perquè conté molt de material que està actuant de combustible sec per a avivar les flames, que han pres molta embranzida en les últimes hores.

Sobre les causes, les primeres hipòtesis del govern valencià apunten a "una mala pràctica" en una crema agrícola, segons ha avançat el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, en Les notícies del matí. El diagnòstic, encara provisional, haurà de confirmar-se a través de la investigació dels tècnics de la Conselleria de Medi Ambient i la Guàrdia Civil.

Vora 1.500 persones evacuades

Fins ara, les autoritats han desallotjat preventivament deu nuclis poblacionals, entre municipis i pedanies. Hi ha evacuades 1.500 persones, la majoria d'edat avançada, que han passat la nit a casa de familiars, segones residències, cases rurals i els albergs instal·lats a Sogorb i Onda per la Creu Roja a petició d'Emergències de la Generalitat. Els pobles afectats són Montanejos (i les pedanies L'Alqueria i La Artijuela), la Pobla d'Arenós (i les pedanies de Los Calpes, Los Cantos i La Monzona), la Font de la Reina, Montant i Aranyel. Cirat, el municipi següent, està en el punt de mira, però de moment no s'ha considerat necessari traure el veïnat, que veu amb l'ai al cor com plou la cendra del cel i té les maletes preparades per si de cas. A més dels desallotjaments a la Comunitat Valenciana hi ha altres pobles evacuats a la província de Terol. 

L'Ajuntament de Montanejos, que ha emés diversos comunicats aquest divendres per a informar de la situació al veïnat, ha descartat quasi per complet la possibilitat de poder tornar a casa hui i ha alertat de l'arribada "imminent" del foc al municipi.

També et pot interessar

stats