L’incendi de Begís evoluciona favorablement i el perill s’allunya de la Calderona

El foc frega les 20.000 hectàrees cremades i té un perímetre de 135 quilòmetres

Imatges de l'avanç de l'icendi forestal de Begís, que ja ha passat la localitat de Toràs / Modrego94
Imatges de l'avanç de l'icendi forestal de Begís / Modrego94
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'agost 2022 - 10:41 Actualitzat: 20 d'agost 2022 - 10:20

L’incendi forestal de Begís, declarat dilluns passat i que continua actiu sis dies després en les comarques de l’Alt Palància i els Serrans, evoluciona favorablement i ja no presenta flama en la major part del perímetre. 

Aquesta nit s'ha treballat sobretot als barrancs de difícil accés a Andilla, on sí que hi havia flama. Aquest dissabte al matí s’han incorporat una quarantena de mitjans aeris a les tasques d'extinció, on han estat treballant durant tota la nit dèsset unitats de bombers de la Generalitat i del Consorci de Castelló, nou autobombes i més de 140 militars de l'UME. 

El president Ximo Puig es reuneix aquest matí amb els comandaments avançats dels incendis de Begís i Vall d'Ebo, al Centre de Coordinació d'Emergències de l'Eliana. Després de la reunió es podria anunciar el retorn a casa de les persones evacuades de Begís, Sacanyet, Teresa i Toràs.

El fort vent està complicant la tasca dels bombers per a apagar-lo i té un perímetre de 135 quilòmetres a les comarques de l'Alt Palància i els Serrans. L'última dada de superfície afectada oficial frega les 20.000 hectàrees. La va donar el president de la Generalitat aquest divendres després de la reunió amb el CECOPI i va assegurar que "l'evolució de l'incendi és favorable".

"Aquest és el primer dia en què la meteorologia ha deixat treballar d'una manera raonable", va afirmar el cap del Consell, que va assenyalar que la bona notícia és que "s'ha aturat l'accés de les flames a la serra de la Calderona". "Esperem que el treball de hui es puga consolidar demà", va afegir.

Els punts calents que més preocupen en aquests moments són els voltants de l’antiga base militar del Toro; el flanc sud de l’incendi, a Andilla i cap a la serra Calderona, que s'ha aconseguit frenar, i el santuari de la Cova Santa d’Altura, que de moment es manté intacte.

Davant el risc elevat d'incendis previst per aquest dissabte, el cap del Consell ha demanat a la ciutadania "la màxima prudència per a aquest cap de setmana" i ha avançat que la situació condicionarà si finalment permeten tornar a casa a algunes de les poblacions evacuades, "sempre que no hi haja variacions". De moment, es mantenen evacuats els veïns i veïnes de Begís, Toràs, Sacanyet i Teresa. A més, la població de les Alcubles està parcialment confinada.

Més de 500 efectius i 42 mitjans aeris

Salva Almenar, director general d'Interior, va explicar aquest divendres en l’informatiu especial d’À Punt Notícies que més de 500 efectius, entre bombers dels consorcis provincials de Castelló, València i Alacant, la Generalitat, l'UME i altres unitats de Castella-la Manxa i Aragó van treballar durant tot el dia amb temperatures per damunt dels 30 graus i ràfegues de vent superiors als 25 quilòmetres per hora, en una situació que dificultava els treballs d’extinció.

“Hui tenim bona notícia, i és que els models meteorològics s’estan complint i ens deixen seguir una estratègia” afirmava Almenar. En concret, hi ha ràfegues de vent des del nord i el sud cap al centre, direccions contradictòries que provoquen rebrots de foc en els laterals del perímetre que compliquen les labors d'extinció de l’incendi. El director ha demanat “prudència absoluta” i ha assegurat que són “moderadament optimistes”.

Perímetre del foc iniciat a Begís, aquest divendres
Perímetre del foc iniciat a Begís, aquest divendres / À Punt NTC

La resta de perímetre ha evolucionat durant les últimes hores amb més lentitud gràcies a una humitat més gran de l'aire. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, va explicar aquest divendres que encara hi havia flama activa en bona part del perímetre. La consellera va dir que es mantenia el confinament de les poblacions i que es tornarà a analitzar la situació a partir dels vols de reconeixement previstos.

La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, també va acudir al Post de Comandament Avançat aquest divendres i va valorar l’incendi com de dimensions “descomunals”. “Controlar-lo és molt complicat a pesar del nombre de mitjans desplegats”, va afegir. 

No es descarten uns altres focus d'incendi

La consellera ha reiterat que el canvi climàtic i les onades de calor provoquen aquest tipus de tempestes elèctriques. El Consell diu que cal estar vigilants perquè "el focus d'Olocau pot no ser-ne l'únic".

Bravo ha reiterat que la prioritat és salvaguardar la vida humana, dels veïns i també dels efectius de la lluita contra el foc.

També et pot interessar

stats