El foc avança amb "virulència" cap a les Alcubles i amenaça la Calderona

L'incendi declarat a Begís continua ingovernable amb un perímetre de 150 quilòmetres i flama en tots els sectors 

Els bombers de Castelló treballen sobre el terreny de l'incendi declarat a Begís
Els bombers de Castelló treballen sobre el terreny de l'incendi declarat a Begís / Twitter: @BombersDipcas
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'agost 2022 - 08:24 Actualitzat: 19 d'agost 2022 - 19:51

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha explicat aquest divendres que el foc de l'Alt Palància, que ha botat ja als Serrans, amenaça la serra de la Calderona i afecta ja 19.000 hectàrees. Preocupa especialment la zona que afecta la Cova Santa, on hi ha una flama "molt virulenta" i on es concentren els esforços de control terrestres i aeris. La consellera no ha actualitzat les dades del perímetre del foc: les últimes disponibles ja parlen de 150 quilòmetres.

Emergències de la Generalitat ha informat que durant la nit l'evolució de les flames ha sigut "lenta" tret dels fronts que avancen cap a la Cova Santa d'Altura i el sud-est, cap a les Alcubles i la serra de la Calderona. Aquesta llengua guanya terreny amb "un comportament més virulent", segons el 112, i per això la prioritat absoluta del dispositiu és que el foc no traspasse aquest paratge de gran valor mediambiental. 

Hi ha flama en tots els sectors del perímetre. Des de primera hora s'intervé en els flancs més actius del sud-est i "atacant els punts més calents de les zones de cua", ha explicat Emergències. Durant la nit han treballat en el terreny els membres terrestres, amb dotze unitats de bombers forestals de la Generalitat, 26 dotacions de bombers dels consorcis provincials de Castelló i València i dels serveis municipals de les dues ciutats. També hi ha reforços de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Amb la primera llum del dia s'han incorporat els mitjans aeris de la Generalitat, el Ministeri per a la Transició Ecològica i la comunitat d'Aragó. N'hi ha mobilitzats més d'una trentena, que sobrevolen la zona per a combatre les flames des de l'aire. 

Durant la vesprada i nit, els bombers han estat en la zona del santuari de la Cova Santa, entre les Alcubles i Altura. Segons el Consorci de Castelló, s'ha pogut protegir la zona "amb èxit". L'alcaldessa d'Altura, Rocío Ibáñez, ha confirmat a À Punt NTC que el foc no ha arribat encara al santuari, però sí als voltants.

Segons va declarar la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, aquest incendi forestal té actualment una "potencialitat extrema" i un "comportament molt agressiu". La virulència de les flames manté evacuades quatre poblacions de l'Alt Palància —Begís, Teresa, Toràs i Sacanyet— i aquest dijous es van afegir les pedanies d'Artaix, Osset i la Pobleta, als Serrans, per la proximitat del foc i pel fum. El post de comandament avançat va decretar també els confinaments de les Alcubles i Andilla i van demanar a la Creu Roja que instal·le un alberg provisional al Villar per donar sostre als habitants desplaçats. 

La consellera Bravo presideix a les 9:30 hores una nova reunió del Centre de Coordinació Operativa (Cecopi) a la seu de l'Eliana en què s'avaluarà l'evolució d'aquest incendi forestal i també va iniciar dissabte passat a la Vall d'Ebo i que encara no està estabilitzat

També et pot interessar

stats