La llegenda que va donar nom a la Serra de la Calderona

La Serra de la Calderona, bressol d'excursionistes, escaladors i ciclistes, és un dels pulmons principals de la geografia valenciana

La serra Calderona
15 de gener 2021 - 09:29 Actualitzat: 15 de gener 2024 - 09:27

El 15 de gener de 2002, la Serra Calderona es convertia en parc natural. Aquest extens territori, que s'estén sobre 18.019 hectàrees, és un dels espais naturals protegits més emblemàtics de tota la Comunitat Valenciana i juntament amb l'Albufera, es constitueix com un dels pulmons principals de la geografia valenciana. Per la seua proximitat a la ciutat de València, s'ha convertit en punt de trobada per a excursionistes, escaladors i ciclistes.

D'on prové el topònim Calderona?

María Calderón, anomenada popularment la Calderona, va ser una cantant i actriu castellana, que va ser amant del rei Felip IV de Castella, amb qui va tindre un fill, el bastard reial Joan Josep d'Austria. Després d'arrabassar-li el fill, el rei la va recluir al monestir de Sant Joan Baptista a Utande, d'on va esdevenir abadessa el 1643. Després de 15 anys reclosa, diu la llegenda que va fugir del convent i es va refugiar a les muntanyes prop de Serra, al Camp de Túria. Aquesta terra la va acollir i va adoptar el seu nom en honor seu.

De ruta per la Calderona

Un dels principals atractius d'aquest parc natural són les moltes rutes que proposa. Amb el programa d'À Punt Mèdia Bambant per casa ens vam endinsar en la serra i vam fer aquest recorregut:

De les històries sobre la riuada de Marines als banys àrabs de Torres Torres, Miquel Gil i Carles Dénia també van tindre temps de menjar una olla junta, tastar la mel i fer-se un esmorzar tan propi d'aquesta zona. Torna a veure aquest capítol de Bambant per casa ací.

Si t'interessa la Serra de la Calderona des d'un punt de vist gastronòmic, amb Cartes en joc vam descobrir els aromes autòctons d'aquesta parc natural, les herbes naturals que condimenten els plats més gustosos, els millors dolços i melmerlades amb les fruites que allí es planten, el sabor intens de les carns a la brasa i les paelles a llenya. Els millors plats de la Serra de la Calderona, en aquest capítol de Cartes en joc.

Amb Meridià zero et proposem visitar aquest paratge a vista d'ocell. Sobrevola la Serra de la Calderona ací.

També et pot interessar

stats