L'Imserso amplia la pròxima edició a 900.000 places amb nova oferta cultural i de naturalesa

El programa, actualitzat després de 30 anys, s'adapta a les noves maneres de viatjar de les persones majors

Imserso
Tres dones gaudeixen de les seues vacances a la costa valenciana / À Punt NTC

L'Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso) ha anunciat aquest dijous que la temporada de viatges de majors 2023-2024 tindrà 70.000 places més, fins a arribar als 900.000 beneficiaris. A més, les destinacions s'ampliaran a les 52 capitals de província, amb deu nous circuits culturals, 19 noves rutes de naturalesa i un increment de les places amb habitació d'ús individual (que passaran del 2% al 10%). També mantindrà el turisme de sol i platja i prevaldrà la qualitat sobre del preu, segons fonts del Ministeri de Drets Socials.

En concret, el 75% de les destinacions seran les tradicionals de la zona mediterrània i les Illes, mentre que el turisme d'experiències culturals i de naturalesa pujarà del 16% al 25%. També s'inclouran en aquesta temporada, de forma pilot, alguns viatges amb temàtica específica com itineraris literaris, musicals o de festivals de teatre.

Segons el ministeri, aquest programa necessitava una “remodelació important”, perquè els majors que viatgen en l'actualitat “no tenen el mateix perfil que els usuaris de fa 30 anys”. Ara les persones majors volen més independència, s'estimen més anar amb vehicle propi o fer viatges més curts. Per això, l’Imserso ha optat per una nova licitació, en lloc d’una pròrroga, per a llançar “nous viatges” adaptats als majors d'ara. 

El ministeri ha incrementat el pressupost en 72 milions fins arribar als 300 milions, el que suposa un increment del 14% respecte de l’anterior contracte. Una vegada que el Consell de Ministres autoritze la nova licitació, es publicarà perquè les empreses interessades puguen presentar les seues ofertes, de manera que al setembre estiga resolt i, a l'octubre, els majors puguen començar a viatjar.

Entre les millores, s'inclourà la categoria dels hotels, l'accessibilitat, els règims alimentaris, la varietat més gran de l'oferta o la comoditat en el transport, i que els majors puguen viatjar en AVE en lloc d'haver de fer llargs trajectes en autocar. A més, s'incorporaran processos d'auditoria.

Quant als preus dels viatges, les mateixes fonts estimen que patiran un eventual increment encara que “en cap cas” per damunt de la pujada de les pensions, i seran “igualment accessibles i ajustats” a les noves preferències. Segons recorden, el 78% del viatge el cobreix cada beneficiari, i el 22% l'Administració General de l'Estat. En tot cas, l’Imserso no fixa mai el preu de contractació dels hotels, sinó que estableix una licitació a la qual concursen els turoperadors, que són els qui han de negociar els preus.

Segons l'últim estudi de satisfacció d'usuaris de l’Imserso, entre un 87% i un 91% dels usuaris qualifiquen de “molt bo” o “bo” el programa de Turisme, i dos de cada tres usuaris repeteixen.

Hosbec, satisfet amb la nova licitació

Hosbec ha celebrat la decisió de convocar un nou concurs per al programa de vacances de l'Imserso, ja que, segons afirmen en un comunicat, "era innegable que la situació actual de sobrecostos i d'inflació feien inviable una nova pròrroga del programa sense greus conseqüències de deteriorament d'aquest". Hosbec ha oferit la seua col·laboració al govern central per a "treballar en nous plecs que consoliden i potencien el principal pilar del programa, que no és un altre que el manteniment de l'ocupació en les zones turístiques espanyoles, l'ampliació de l'activitat i la desestacionalització com a motor econòmic".

També et pot interessar

stats