L'Imserso, potser necessita una redefinició per a no tindre els dies comptats

L'històric programa vacacional de l'INSS, que ha permés des de l'any 1985 a moltes persones jubilades anar de vacances, es troba en perill per la congelació de preus anunciada pel ministeri, segons el programa Zoom

L'Imserso, redefinició o te els dies contats / À Punt Mèdia

Els viatges de l'Imserso començaren a funcionar l'any 1985. El perfil d'aquells primers usuaris del programa nacional era molt diferent dels que fan ús en l'actualitat. Moltes d'aquelles persones que l'estrenaren no havien deixat de treballar mai. Moltes d'elles no havien gaudit mai d'unes vacances, han explicat a l'equip de Zoom veus expertes vinculades professionalment als inicis del programa de vacances.

Com han explicat les persones consultades: "hi havia dones que et deien: 'és la primera vegada que vaig a taula parada'. Altres veien el mar per primera vegada". Una de les persones consultades recorda amb un somriure que "alguns menjaven i menjaven. Un plat darrere d'un altre..."

L'any 1985, l'Institut Nacional de Serveis Socials (INSS), organisme dependent del Ministeri de Treball i Seguretat Social, va iniciar, amb caràcter experimental, un programa de vacances finançat parcialment. Anava destinat a la tercera edat. El seu objectiu, reunir el potencial viatger d'aquestes persones i el seu temps lliure amb el fenomen estacional del sector turístic anomenat "temporada baixa".

"És la primera vegada que vaig a taula parada" Comentari d'una de les primeres usuàries dels primers viatges de l'Imserso (1985)

Aquella iniciativa sembla que ha agradat, any rere any, a la ciutadania jubilada. Ara, quan han passat 37 anys des de la seua creació, l'equip de Zoom s'ha preguntat si amb el pas del temps el programa de vacances ha anat actualitzant-se o, per contra, el programa de l'Imserso s'ha quedat desfasat.

Un grup de jubilats balla después de sopar
Un grup de jubilats balla después de sopar / À Punt Mèdia

L'imserso, en perill. Per què?

Els hotelers de Benidorm, la ciutat que acapara quasi el 20% de les places de l'Imserso en tot Espanya, es plantegen no concórrer el 2023 a aquest programa de vacances per a majors. Consideren "absolutament insostenible" la congelació de preus anunciada per la ministra Ione Belarra.

En conéixer-se l'anunci de la ministra de Drets Socials, veus expertes han expressat a l'equip de Zoom la seua insatisfacció. Han dit que no els ixen els números. És el que han explicat a l'equip de Zoom Francisco Ribera, president de l'agrupació empresarial de Peníscola (Baix Maestrat), i Toni Major, president de la patronal d'Hosbec. Fins i tot amenacen de tancar les portes al programa.

A més a més -com ha abordat Zoom- algunes associacions de persones majors ja han començat a organitzar els seus propis viatges. Damunt la taula el que ara hi ha és la necessitat -per part del sector- de més ajudes per a desenvolupar aquests programes de viatges així com una revisió i actualització de l'oferta d'oci i cultura que inclouen.

Mentre s'aclareix el futur de l'Imserso, una figura és fidel, any rere any a un dels principals destins de l'Imserso, Benidorm. Ella és María Jesús, popular l'any 1981 pel seu acordió i pel famós El baile de los pajaritos. Nascuda a Càceres, va créixer a València. Vivia amb la seua família a les casetes roses i guanyava diners tocant l'acordió a la platja de la Malva-rosa, fins que un colp de sort i la popular cançó dels pardalets la van portar cap a l'èxit. En l'actualitat, a Benidorm, en part gràcies a l'Imserso, ella continua tocant el seu acordió i els jubilats i jubilades continuen ballant la cançó dels pardalets.

Maria Jesús i el seu acordió a l'actualitat, a Benidorm
Maria Jesús i el seu acordió a l'actualitat, a Benidorm / À Punt Mèdia
Un grup de jubilats ballen i fan esport a la platja
Un grup de jubilats ballen i fan esport a la platja / À Punt Mèdia
Un grup de jubilats, a l'hotel a l'hora del sopar
Un grup de jubilats, a l'hotel a l'hora del sopar / À Punt Mèdia

També et pot interessar

stats