L'hora de la política en la Cimera del Clima

Els governants prenen el relleu a la comunitat científica i hauran de decidir mesures contra l'emergència climàtica.

Els líders polítics posen durant la inaguració del COP25

La Cimera del Clima (COP25) entra en una setmana clau. A partir d'aquest dilluns, els governants prenen el relleu a la comunitat científica i arriba el moment de prendre decisions i d'arribar a acords per a sumar esforços en la lluita contra l'emergència climàtica, tal com reclama la ciutadania. 

Durant els pròxims dies, gran part del protagonisme se centrarà en l'activista Greta Thunberg o l'exvicepresident nord-americà i Premi Nobel de la Pau Al Gore, però el compartiran amb els ministres de Medi Ambient, que intentaran rematar les negociacions sobre l'article 6 de l'Acord de París. Es tracta del punt que regula com funcionen els mercats de carboni i, encara que la falta d'entesa a Madrid no impedirà que l'acord entre en vigor en 2020, en substitució del protocol de Kioto, totes les parts han donat per bo el fet de continuar la cerca d'una fórmula consensuada. Evitar que el planeta supere els dos graus d’ascens tèrmic és el principal compromís que haurien d'adquirir els països en acabar la cimera.  

La UE, líder de l'ambició climàtica

També arriba l'hora de la Unió Europea, a la qual moltes de les parts presents en la cimera li reconeixen el mèrit de ser qui està liderant la comunitat internacional cap a una ambició climàtica més gran. A Madrid acudeix Frans Timmermans, el vicepresident executiu de la Comissió Europea per al Pacte Verd Europeu, junt amb altres càrrecs. 

A pesar del paper clau que s'assigna a la UE, també hi planegen moltes incerteses. La Cimera del Clima coincideix aquesta setmana amb el Consell Europeu (el primer que se celebra sota el mandat de la nova Comissió), que té previst aprovar un ambiciós paquet de mesures per a assegurar les zero emissions de carboni el 2050.

També et pot interessar

stats