L'exconseller Blasco, condemnat a huit anys d'inhabilitació per irregularitats en contractes d'informàtica

Estava acusat, junt amb tres persones més, per presumptes irregularitats en contractes d'informàtica, en aquesta cinquena peça del conegut com a cas Cooperació

Rafael Blasco a l'eixida de la Ciutat de la Justícia de València, en una imatge d'arxiu
Rafael Blasco a l'eixida de la Ciutat de la Justícia de València, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'exconseller Rafael Blasco ha sigut condemnat a una pena de 8 anys i 6 mesos d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic com a responsable d'un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte continuat de frau a l'administració en el marc de la cinquena peça del cas Cooperació, per irregularitats en contractes informàtics.

Segons consta en la sentència, l'exconseller del PP, que s'ha negat a aconseguir cap acord amb la Fiscalia, al contrari que en la resta de processaments en aquesta causa, ha sigut absolt dels delictes de tràfic d'influències i frau.

L'exresponsable dels serveis d'Informàtica de la que va ser Conselleria de Solidaritat, Javier Murcia, ha sigut considerat responsable d'un delicte continuat de prevaricació i condemnat a la pena de 2 anys, 1 mes i 15 dies d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic i per a exercir el dret de sufragi passiu.

L'ex secretària general d'aquella conselleria, Tina Sanjuán, ha sigut considerada responsable d'un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte continuat de frau a l'administració, amb el mateix atenuant, i ha sigut condemnada a la mateixa pena.

L'empresari Augusto César Tauroni ha sigut considerat responsable criminalment en concepte de cooperador necessari, i condemnat igualment, després de la confessió, a 2 anys, 1 mes i 15 dies d'inhabilitació especial.

En aquest procés, el ministeri públic va demanar inicialment dos anys i huit mesos de presó per a Blasco —a més d'una multa de 400.000 euros per falsejar entre 2008 i 2011 almenys set contractes de serveis informàtics per un import total d'una poc més d'un milió d'euros.

Els contractes per serveis informàtics que es jutgen ara van ser adjudicats a empreses, que després subcontractaven amb signatures vinculades a l'empresari Tauroni o a algun dels que es consideraven els seus testaferros.

La sentència considera provat que Blasco "va ordenar a Sanjuán que feren el que fora necessari perquè les empreses de Tauroni dugueren a terme serveis d'informàtica que la Conselleria necessitava, quan sabia que aquestes mancaven dels requisits legals necessaris per a licitar en la contractació pública".

"Per a aquesta finalitat —continua la sentència—, Sanjuán va informar d'això a Javier Murcia, i tots dos van acordar, amb connivència de Tauroni, que es duria a terme una simulació de concurs d'empreses que reuniren les exigències legals per a ser contractades per l'administració pública, sabent anticipadament quina d'aquestes seria l'adjudicatària, així com que aquesta ja tindria subrogats els serveis que hauria d'executar a data de l'acceptació de la contractació".

D'aquesta manera es va elaborar "una sèrie d'expedients administratius que van donar forma a l'estratègia ideada, simulant la participació de grans empreses, fins i tot amb invitacions pactades prèviament pels acusats emeses per aquesta conselleria, els plecs de condicions, informes oficials, etcètera".

El Suprem va condemnar l'exconseller i exdiputat del PP a sis anys de presó el juny de 2015 per delictes de malversació en concurs de prevaricació i falsedat, comesos en haver desviat fons d'ajuda destinats a Nicaragua. També va condemnar l'empresari Augusto César Tauroni, i l'ex secretària general de la Conselleria, Agustina Sanjuán, a la mateixa pena de sis anys.

El 15 de juny de 2015, Blasco va ingressar al centre penitenciari de Picassent i el 30 de gener de 2019 va obtindre el tercer grau penitenciari, per la qual cosa, des de llavors, té un règim de semillibertat.

Pràcticament des de tots els departaments que va ocupar amb els governs de la Generalitat del PP, Blasco va adjudicar contractes a l'empresari Augusto César Tauroni, considerat el màxim responsable de la trama organitzada entorn de les ajudes a la cooperació internacional malversades entre 2008 i 2011.

També et pot interessar

stats