L’eutanàsia no superarà l’1% de les defuncions, segons les primeres estimacions

La llei de l’eutanàsia entra en vigor divendres, a pesar dels recursos del PP i Vox davant Constitucional

L’eutanàsia no superarà l’1% de les defuncions, segons les primeres estimacions / À Punt NTC

Les organitzacions que defensen el dret a morir dignament han fet càlculs i, encara que no hi ha registres oficials, estimen que l'eutanàsia no superarà l'1% de les defuncions a la Comunitat Valenciana. 

Aquest divendres entra en vigor la llei de l’eutanàsia, que es va aprovar al Congrés el mes de març, i a partir d'aquell moment qualsevol persona major d'edat en situació de patiment greu pot sol·licitar ajuda per a morir. Tot i que el Partit Popular i Vox, que votaren en contra de la norma, l’han portada al Tribunal Constitucional, això no impedirà la seua implantació a partir de demà.

La cap del Servei de Planificació de la Conselleria de Sanitat Universal, Teresa Rojas, ha explicat que s’han de presentar dos sol·licituds per part del pacient, amb un termini no inferior a 15 dies, i després d’aquesta el metge haurà de tindre un període de reflexió amb el pacient per a explicar-li altres alternatives. 

Per tant, el temps mínim entre la petició i la mort per eutanàsia seria de 45 dies. Plataformes com Dret a Morir Dignament no tenen registres de quantes persones podrien sol·licitar-la, però calculen que no superarien l'1% de les defuncions. El president de l’organització, Javier Velasco, ha assegurat que la demanda de la llei mai serà multitudinària. 

Pel que fa a l'objecció de conciència, segons el col·lectiu, només hi podria haver problemes en poblacions menudes. "En àmbits rurals, com hi ha molt pocs metges o metgesses, si objecten serà un problema”, ha dit Velasco. 

Ara falta que la setmana que ve es constituïsca formalment la comissió de garantia i avaluació creada per la Generalitat, integrada per 15 professionals, i que el Ministeri publique el manual de bones pràctiques. 

També et pot interessar

stats