El Consell crea la comissió de garantia i avaluació de la llei de l'eutanàsia

L’òrgan està format per quinze professionals que s’encarregaran de resoldre reclamacions de denegació per part dels metges responsables i conflictes d’interessos

VÍDEO | El Congrés estudia despenalitzar l\'eutanàsia
Imatge d'arxiu d'un cas d'eutanàsia / À Punt NTC

El Diari Oficial de la Generalitat publica aquest dimecres el decret pel qual es crea la comissió de garantia i avaluació prevista en la llei d'eutanàsia, que entra en vigor aquest divendres 25 de juny.

Es tracta d'un òrgan de caràcter multidisciplinari format per quinze professionals titulars i altres professionals suplents (de la medicina, infermeres, juristes, treballadors socials, professionals de psicologia, entre altres).

S'encarregaran, entre altres funcions, de resoldre les reclamacions que formulen les persones a les quals el metge responsable haja denegat la prestació d'ajuda per a morir. També dirimiran possibles conflictes d'interessos. Les persones que integren aquesta comissió seran proposades pels col·legis professionals.

En roda de premsa, la directora general d’Assistència Sanitària, Mariam García, ha informat que aquesta llei regula la prestació d’ajuda per a morir i donarà resposta al que es considera “una demanda sostinguda de la societat actual i justifica la legalització i regulació de l’eutanàsia, d’una banda sobre els drets fonamentals a la vida i a la integritat física i moral i, de l’altra, sobre els béns constitucionalment protegits, com la dignitat, la llibertat o l’autonomia”.

Requisits per a exercir el dret a prestació d'ajuda per a morir

La llei estableix els requisits que han de complir les persones sol·licitants de la prestació d'ajuda a morir. Ha de ser una persona major d'edat i capaç, estar a Espanya i residir al país almenys un any i veure's afligit per un patiment intolerable a causa d'una malaltia en fase terminal o per una patologia irreversible que provoque greus limitacions a la seua autonomia física.

En cas que la persona no tinga capacitat per a iniciar el procediment d'aplicació de la llei d'eutanàsia i haja realitzat instruccions prèvies o voluntats anticipades, la sol·licitud la pot presentar el representant designat acreditant aquesta designació i instruccions prèvies de manera inequívoca.

La petició d'ajuda per a morir es pot formular en centres sanitaris públics, privats, residències o en el domicili de la persona interessada. A més, pot revocar-se en qualsevol moment pel pacient, i ha de realitzar-se dues vegades en un termini no inferior a quinze dies entre elles i després de mantindre un procés deliberatiu amb el metge, on se l'informa en profunditat i amb garantia del seu enteniment i capacitat del procediment. Les sol·licituds han de fer-se per escrit i seguint uns passos que estan minuciosament detallats en la llei.

Si la situació s'ajusta als supòsits i requisits previstos per la llei, el metge responsable emetrà un informe favorable que serà remés a la comissió de garantia i avaluació per a la seua conformitat.

Registre d'objecció de consciència

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha previst, tal com estableix la llei, la creació d'un registre confidencial i un procediment específic perquè els professionals directament implicats en la prestació d'ajuda mèdica per a morir puguen exercir el seu dret a l'objecció de consciència, que s'ha de manifestar per escrit.

Desplegament informatiu per a ciutadania i professionals

La pàgina web de Sanitat compta amb un apartat específic amb contingut informatiu sobre la llei d'eutanàsia. En aquest espai, la ciutadania pot informar-se sobre el nou dret i els professionals també disposen en la web san.gva.es d'informació sobre la llei, sobre la comissió de garantia i avaluació i de fluxogrames que detallen el procediment per a exercir el nou dret.

També et pot interessar

stats