L'etarra Asier Eceiza nega haver posat les bombes als hotels d'Alacant i Benidorm

El fiscal demana per al terrorista 268 anys de presó per un atac en què van resultar ferides 14 persones.

L'etarra Asier Eceiza durant el judici aquest dilluns en l'Audiència Nacional
L'etarra Asier Eceiza durant el judici aquest dilluns en l'Audiència Nacional / Efe

El terrorista Asier Eceiza reconeix pertànyer a ETA, però nega haver participat en els atemptats als hotels Bahía d'Alacant i Nadal de Benidorm en juliol de 2003. Això ha indicat a l'Audiència Nacional en el juí que ha començat aquest matí. El fiscal demana per a ell 268 anys de presó per un atac en què van resultar ferides 14 persones. El seu advocat basa la defensa assegurant que només feia faenes "logístiques".

Asier Eceiza reconeix ser membre de la banda i també que va reservar les habitacions a l'hotel Bahía d'Alacant i Nadal de Benidorm on la banda va fer esclatar bombes el juliol de 2003. Però diu que ell ni va col·locar els explosius, ni sabia que ETA pensava fer-ho. El dia de l'explosió diu que estava a França i que se'n va assabentar per la televisió.

Durant el juí ha afirmat que va conviure uns dies en aquest pis franc que ell i Jon Joseba Troitiño llogaren al barri de Malilla de València per a organitzar els atacs d'estiu de la banda terrorista. Eceiza diu que no sabia que Troitiño tenia l'orde de posar bombes, però la Fiscalia no es creu la seua versió i li demana la mateixa pena.

"Campanyes d'estiu" de la banda terrorista

L’atac s'emmarcava en les conegudes com "campanyes d’estiu" de la banda terrorista, que consistien en la col·locació d’artefactes explosius en hotels, centres comercials i zones turístiques de la costa mediterrània durant els mesos de plena ocupació. Per aquests fets ja van condemnar a 268 anys de presó l’etarra Joseba Troitiño, nebot de l’històric membre d’ETA Antonio Troitiño i que va fugir a Londres quan el posaren en llibertat per error el 2011. Segons indica l’escrit d’acusació, Troitiño i Eceiza van llogar un pis a València per a usar-lo “com a base d’operacions a la Comunitat Valenciana” i poder “guardar els explosius”.

A Eceiza el van detindre el 2008 a França, on ha estat condemnat tres vegades a penes que oscil·len entre els 5 i els 8 anys de presó. Ara, les autoritats policials l’han entregat a Espanya de manera temporal per a ser jutjat pels atemptats a la Comunitat Valenciana. La Fiscalia l’acusa de 14 delictes d’intent d’assassinat terrorista, sis dels quals contra membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, i dos delictes d’estralls terroristes. El compliment efectiu de la condemna no podrà excedir de 40 anys, com disposa el Codi Penal.

Amenaces amb dues hores diferents

Els etarres havien reservat habitacions als hotels d’Alacant i Benidorm sota identitats falses i van deixar maletes amb “una càrrega, possiblement, de 10 a 12 quilos de cloratita i un dispositiu d’iniciació temporitzat”. La intenció, per al fiscal, era “causar el major nombre possible de víctimes”.

Al voltant de les onze del matí del 22 de juliol del 2003, en el diari Gara es va rebre una telefonada en nom d’ETA que avisava de la col·locació de dos artefactes als hotels i que l’explosió es produiria a les 12:30 hores. Al mateix temps, el mateix avís es va rebre en el diari Levante, però aquesta vegada es deia que l’atemptat seria a les 12:00 hores.

Es va activar un dispositiu policial per a desallotjar els hotels i assegurar el perímetre dels edificis, però diversos agents policials van resultar ferits pel fet que les explosions van tindre lloc finalment a les 12:05 i a les 12:15 hores. La deflagració també va afectar algunes persones que estaven en locals pròxims o als voltants.

També et pot interessar

stats