L'estiu portarà a les carreteres 22 milions de desplaçaments, la quarta part dels de tot l'Estat

Només aquest cap de setmana, amb l'operació eixida, les vies que creuen el territori registraran un milió de moviments de trànsit

Carreteres congestionades en l'operació eixida de juliol
Imatge d'arxiu de l'A-3, que connecta el centre de la península amb la Comunitat Valenciana, en una imatge d'estiu / Eduardo Parra (Europa Press)

Les carreteres valencianes registraran, des d'aquest divendres de vesprada, els primers desplaçaments del milió que es preveuen aquest cap de setmana, quan s'inicia la campanya especial de trànsit de l'estiu. Durant juliol, agost i els tres primers dies de setembre, les vies que creuen el nostre territori acolliran 22 milions de moviments de trànsit, segons les dades oferides aquest divendres per la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé.

S'estima que per les nostres carreteres passaran 24% dels desplaçaments de tot l'Estat a causa de les segones residències que hi ha a la costa i les zones de gran afluència turística, que atrauran fins a algunes comarques costaneres milers de vehicles. El Ministeri de l'Interior desplegarà 800 agents de la Guàrdia Civil per a fer tasques de vigilància en les vies més transitades, com ha detallat Bernabé.

Al conjunt d'Espanya, les carreteres registraran des d’aquest divendres i fins al 3 de setembre 95 milions de desplaçaments amb motiu de les vacances, quasi un 2% més de moviments que l’any passat, segons les previsions de la Direcció General de Trànsit (DGT). Bona part d’ells, 4,5 milions, es produiran aquest divendres amb l’operació eixida.

La DGT desplegarà per les vies de tot el país radars mòbils, que s’afegiran als fixos, helicòpters, drons, càmeres i furgonetes camuflades per a controlar, no sols l’estat de les carreteres, sinó també l’ús del mòbil i del cinturó de seguretat. A més, els conductors que circulen per les vies ràpides, com autopistes i autovies, des de dissabte, primera jornada de juliol, s’enfronten a una novetat en cas d’avaria: no caldrà posar els triangles de senyalització.

La DGT ha acordat aquesta exempció, ja que els triangles continuen sent obligatoris en les carreteres convencionals, per a evitar els atropellaments en les vies ràpides, donat el risc que implica col·locar aquestes senyals d’advertència en unes vies on els vehicles circulen a gran velocitat.

Els d’aquesta vesprada seran els primers moviments dels 45,6 milions de desplaçaments que es preveuen al llarg del mes al conjunt de l'Estat. Aquesta xifra es veurà superada, previsiblement, durant l’agost, quan la DGT preveu 49,3 milions de moviments. En juliol i agost s’estima que hi haurà un 1,75% més de desplaçaments que en l’estiu passat.

Cinc operacions en moments clau

Com és habitual en els últims anys, l'eixida i retorn de les vacances se sol fer de manera escalonada i en períodes més curts i fent-les coincidir amb un cap de setmana. Per això, la DGT ha establit dispositius especials de control del trànsit tots els caps de setmana de l’estiu, que s'intensificaran en el començament de cada mes, durant les operacions eixida o retorn.

Al llarg de l’estiu, hi haurà cinc operacions especials. La primera d’elles, la que comença aquest divendres i s’allarga fins al diumenge. La seguiran “l'operació primer d'agost”, del 28 de juliol a l'1 d'agost; “l'operació 15 d'agost”, de l'11 al 15 d'aquest mes; “l'operació retorn de l'estiu”, del 31 agost al 3 de setembre; i els “dispositius especials” dels caps de setmana.

Moviments amb particularitats a l'estiu

Durant l’estiu, els desplaçaments presenten unes característiques particulars: s'incrementen els desplaçaments de llarg recorregut en dies laborals i, sobretot, durant els caps de setmana i hi ha menys conflictivitat en els accessos a les grans ciutats en l'hora punta i més trànsit de vehicles en carreteres secundàries.

D’altra banda, i com apunten des de la DGT, en l’època estival augmenten els desplaçaments nocturns, es registren complicacions en carreteres que comuniquen poblacions del litoral i zones turístiques de costa amb les platges i hi ha més presència de ciclistes i vianants per les carreteres. 

També et pot interessar

stats