L'estalvi en la cistella de la compra per la rebaixa de l'IVA: tres euros

Un estudi d'Avacu en sis supermercats constata que "estan complint" el reial decret per a abaixar els preus 

Una dona observa la prestatgeria d'un supermercat
Una dona observa la prestatgeria d'un supermercat / Europa Press

L'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu) ha estudiat diversos preus de productes alimentaris bàsics als supermercats i ha elaborat una primera estimació l'estalvi arran de la reducció de l'IVA decretada pel govern espanyol. Són, segons els càlculs de l'entitat, tres euros que es queden a les butxaques de la ciutadania. "Els establiments estan complint fins ara", conclou l'associació.

Avacu agafa els preus de productes d'una cistella bàsica integrada per lactis, fruita, verdura, pasta, arrossos i ous, entre altres, en sis establiments diferents, abans de l'aplicació de la baixada de l'IVA (l'última setmana de desembre) i durant la setmana passada. En concret, l'estudi inclou botigues de Mercadona, Consum, Masymas, Dia, El Corte Inglés i Carrefour. La cistella inclou llet, dues dotzenes d'ous, formatge blanc, formatge semicurat, pomes, albergínies, encisam, creïlla, farina, arròs redó, macarrons, espaguetis, oli d'oliva verge extra i oli d'oliva. 

El reial decret llei 20/2022 recull el tercer paquet de mesures del govern espanyol per a pal·liar els efectes de la inflació, que estableix una rebaixa del 4% al 0% de l'IVA en aliments de primera necessitat i una reducció del 10% al 5% de l'IVA en pastes i olis. S'estima que la mesura tindrà una durada màxima de sis mesos des de l'entrada en vigor l'1 de gener passat.

L'associació ha "constatat que els preus de la majoria dels productes que conformen la llista s'han reduït" segons el que s'estableix el reial decret, cosa que pot suposar un estalvi de vora tres euros, ha explicat Avacu en un comunicat. No obstant això, l'entitat ha admés que "en alguns casos puntuals (3 de 84) s'ha registrat un increment del preu respecte de l'última setmana de desembre", encara que les causes poden ser "altres aspectes que també acaben influint en el preu final d'un producte", com l'estacionalitat.

En paraules del president d'Avacu, Fernando Móner, encara que la llista que han elaborat constata l'aplicació perfecta per part dels establiments del reial decret, "cal ser molt didàctics amb la població, perquè la fixació dels preus no solament té en compte la part fiscal, sinó que té altres moltíssims components, com pot ser l'estacionalitat, la meteorologia, la logística o la factura energètica". "Això no significa que en algun moment cap d'aquests productes puga pujar de preu, no per l'increment de l'IVA, sinó perquè algun dels components ha pujat o ha baixat", ha alertat.

També et pot interessar

stats