Calviño adverteix que sancionaran les botigues que no repercutisquen la baixada de l’IVA en els aliments

La CNMC vigilarà que les botigues traslladen la reducció de l'impost en l'import que paguen els consumidors en passar per la caixa del supermercat

Un carro de la compra en un supermercat
Calviño s'ha mostrat confiada que els supermercats aplicaran la reducció de l'IVA o l'eliminació en els productes bàsics / À Punt NTC

Les botigues i supermercats que no repercutisquen en el preu l’eliminació o la rebaixa de l'IVA en els aliments, aprovada dimarts pel govern, seran sancionades. Així ho ha advertit Calviño, vicepresidenta primera del govern espanyol, en una entrevista a TVE.

La ministra d’Afers Econòmics ha insistit que confia en el sector dels productes alimentaris, ja que "és conscient que té una responsabilitat especial en aquest moment".

La CNMC tindrà una indicació molt clara de vigilar els preus Nadia Calviño - Vicepresidenta primera del govern i ministra d'Afers Econòmics

En aquest sentit, ha recordat que el reial decret llei estableix l'obligació que als distribuïdors repercutisquen aquesta baixada de l'IVA de manera positiva en la cistella de la compra i, per això, ha remarcat que estaran "molt vigilants i molt atents que així siga".

En aquest sentit, Calviño ha deixat clar que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) "tindrà una indicació molt clara de vigilar-ho i hi haurà sancions si no es compleix".

"Confie que el sector col·labore i transmeta aquesta baixada dels preus, que es notarà immediatament en les butxaques de les famílies", ha assenyalat la vicepresidenta primera.

Aliments bàsics com el pa, la farina, la llet o els ous estaran exempts de l’IVA, mentre que uns altres productes, com ara l’oli i la pasta, veuran com aquest impost es redueix del 10% amb què es gravaven fins ara, al 5%. La mesura tindrà un cost estimat de 661 milions d'euros, segons fonts de l'executiu espanyol.

També et pot interessar

stats