Facua denuncia huit grans cadenes de supermercats per no abaixar l'IVA a tots els aliments afectats

L'associació ha revisat l'evolució de quasi 700 preus en Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona

Un carret de supermercat
Un carret de supermercat / Julian Stratenschulte (Europa Press)

Facua-Consumidors en Acció ha denunciat davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) huit cadenes de distribució per no repercutir la rebaixa de l'IVA a tots els aliments afectats per la mesura.

L'associació ha revisat l'evolució de 676 preus en Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona entre els dies 30 de desembre i 3 de gener. Hi ha detectat que en 52 casos no s'ha aplicat una baixada en el preu equivalent a la de l'impost sobre el valor afegit. En aquest sentit, 34 preus són idèntics que en acabar l'any, 11 no han repercutit la totalitat de la rebaixa fiscal i set són fins i tot més cars.

Es tracta de la primera fase de la campanya de seguiment de preus que ha posat en marxa Facua i que continuarà desenvolupant els pròxims mesos. Recorda que els establiments no poden apujar els preus dels aliments afectats per la baixada de l'IVA almenys fins que acabe abril, termini que s'ampliarà dos mesos més si l'IVA subjacent del mes de març no està per davall del 5,5%. Només seran legals les pujades justificades en increments de costos.

De moment, el percentatge d'irregularitats oscil·la entre un baixíssim 1% de Mercadona i Hipercor, i el 17% de Dia, seguit del 10% de Carrefour. Però ara queda comprovar que no hi haja més pujades de preus durant els mesos en què estarà vigent la rebaixa fiscal.

Les irregularitats

En la major part dels casos, les irregularitats detectades consisteixen a cobrar als consumidors el mateix import que abans de la baixada de l'IVA, amb la qual cosa la totalitat de la mesura es destinaria a augmentar el marge de benefici de l'establiment.

També hi ha productes en els quals el preu de venda al públic és fins i tot superior al dels dies previs a l'entrada en vigor de la mesura. Així mateix, hi ha casos en els quals la baixada és inferior a la que hauria d'aplicar-se si es repercutira totalment la rebaixa fiscal. Entre aquests, Facua ha detectat pràctiques incorrectes d'arredoniment a l'alça per a sumar un cèntim quan en realitat haurien de ser a la baixa.

El major nombre d'anomalies s'ha detectat en Dia, 14 irregularitats en els 81 preus comparats, en nou casos per arrodoniments a l'alça. En segon lloc, Carrefour, on dels 113 preus analitzats, en 11 casos no s'ha repercutit la baixada de l'IVA.

A continuació, Eroski, amb huit preus incorrectes del total de 92 avaluats. En Alcampo sis preus amb irregularitats dels 96 analitzats, en dos casos per arredoniments a l'alça. En Lidl també s'han detectat sis preus més alts del que haurien de ser amb la rebaixa de l'IVA d'un total de 70 productes comparats.

En Aldi s'han denunciat cinc casos dels 64 avaluats. En Hipercor només un preu inflat del total de 76 productes als quals s'ha realitzat el seguiment. I en Mercadona també una sola irregularitat detectada en els 84 aliments en què s'ha comparat el preu de finals de desembre amb l'actual.

En les seues denúncies, Facua sol·licita a la CNMC que investigue les pràctiques i òbriga expedients sancionadors per a determinar si els preus aplicats suposen un augment en els marges de benefici empresarial o estan justificats per increments en els costos dels productes on no s'ha repercutit la baixada de l'IVA.

Què diu la llei?

L'article 72 del Reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, estableix en el seu apartat 3 que "la reducció del tipus impositiu beneficiarà íntegrament el consumidor, sense que, per tant, l'import de la reducció puga dedicar-se totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial amb l'augment consegüent els preus en la cadena de producció, distribució o consum dels productes".

"L'efectivitat d'aquesta mesura es verificarà mitjançant un sistema de seguiment de l'evolució dels preus, independentment de les actuacions que corresponga realitzar a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència en l'àmbit de les seues competències", continua l'apartat citat.

Els aliments afectats

Segons la norma, des de l'1 de gener s'aplicarà el 0% d'IVA als aliments següents, als quals fins ara se'ls repercutia el 4%:

- El pa comú, la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinat exclusivament a l'elaboració de pa comú

- Les farines panificables

- Els tipus de llet següents produïts per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols

- Els formatges

- Els ous

- Les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguen la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per a desplegar-lo

D'altra banda, es rebaixarà del 10% al 5% l'IVA dels olis d'oliva i de llavors i les pastes alimentoses.

L'article 72 del reial decret llei indica que tornarà a aplicar-se l'IVA del 4% i el 10% a aquests aliments l'1 de maig "en el cas que la taxa interanual de la inflació subjacent del mes de març, publicada a l'abril, siga inferior al 5,5%". Si no és així, la mesura continuarà en vigor fins al final de juny.

També et pot interessar