L’esperit d’Ermua protagonitza l’aniversari de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco

Els estudiants de secundària i batxillerat de tot Espanya rebran el "testimoni directe" de les víctimes del terrorisme, ha anunciat Sánchez

Aurresku durant l'acte d'homenatge al regidor del PP d'Ermua assassinat per ETA, Miguel Ángel Blanco
Aurresku durant l'acte d'homenatge al regidor del PP d'Ermua assassinat per ETA, Miguel Ángel Blanco / Javier Etxezarreta (Efe)

El rei Felip VI, que aquest diumenge ha presidit a Ermua l'homenatge d'estat a Miguel Ángel Blanco i la resta de víctimes del terrorisme, ha fet una crida a la unitat i ha reivindicat l'esperit d'Ermua per a recordar "el valor de la pau, la vida, la llibertat i la democràcia".

El monarca ha afirmat que la resposta de la població d'Ermua i de la resta de l'Estat espanyol és "la victòria de la dignitat i de la moral, enfront de la por i el terror" i un exemple de "la nostra fortalesa". Així, Felip VI ha instat a defensar, "com un deure permanent", els drets dels quals van ser privats Miguel Ángel Blanco i totes les víctimes del terrorisme: "la vida, la llibertat, la dignitat".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat en el discurs la importància de construir una memòria col·lectiva que preserve els valors democràtics que encarnen les víctimes del terrorisme.

Sánchez ha anunciat que els estudiants de secundària i batxillerat de tot Espanya rebran el "testimoni directe" de les víctimes del terrorisme, una iniciativa que ja s'ha fet al País Basc.

Marimar Blanco, germana de la víctima, ha demanat que la memòria democràtica reconega que "no va haver-hi conflicte, que només uns mataven i altres morien". Així, la diputada popular a l’Assemblea de Madrid ha exigit a Sánchez abans de començar l’acte que “trenque els lligams amb Bildu”, en referència al suport parlamentari que rep el govern de coalició estatal a l’hora d’aprovar lleis com la de memòria democràtica.

Pel que fa al lehendakari, Iñigo Urkullu, ha reclamat una "reflexió valenta i una autocrítica sincera als qui van exercir i van emparar la violència terrorista", una petició a l'esquerra abertzale en la qual ha insistit en els últims dies. Cal recordar que els diversos partits que conformen la coalició EH Bildu han condemnat la violència d’ETA en reiterades ocasions. 

També et pot interessar

stats