L'escut de mesures restrictives frena ja la tercera onada a la Comunitat Valenciana

El govern valencià vol consolidar aquesta baixada de la corba per a evitar que arribe ja una quarta onada.

Imatge de portada: Evolució de contagis diaris entre el 20 de gener i el 8 de febrer

Vint dies després de l'enduriment de les restriccions a la Comunitat Valenciana comencen ja a notar-se els efectes en la lluita contra la Covid-19 i baixen en pràcticament tots els indicadors, com el de nous positius i d'hospitalitzacions, encara que les UCI continuen saturades. Malgrat que la incidència acumulada a catorze dies continua baixant, es manté encara com la més alta d'Espanya. Per això, el Consell vol allargar les mesures fins a l'1 de març i garantir que la corba de contagis continue a la baixa per a evitar que arribe ja una quarta onada.

El passat 20 de gener es va aconseguir el pic històric de nous contagis amb 9.810 positius en 24 hores. La pandèmia en aquest moment estava disparada i molts dels hospitals valencians a la vora del col·lapse. Un moment en el qual estaven en vigor mesures que s'arrossegaven del període nadalenc, com el toc de queda a les 22:00 h, el confinament perimetral de la Comunitat Valenciana i el màxim de 6 persones en reunions socials o familiars. Davant aquestes xifres alarmants, la Generalitat decideix moure fitxa i augmentar les restriccions. L'endemà es tanca tota la restauració i les instal·lacions esportives, excepte les destinades als esportistes d'elit, i els comerços han de tancar a les 18:00 h, excepte les farmàcies i els supermercats.

Malgrat aquestes mesures, la xifra de contagis es manté, i només baixa lleugerament. És per això que quatres dies després, el 25 de gener, entren en vigor noves mesures que afecten ja tota la població. Així, es limiten les reunions en l'espai públic a un màxim de dues persones si pertanyen a nuclis de convivents diferents, i es prohibeix que en l'espai privat es puguen reunir persones no convivents. En aquest moment la xifra és de 8.423 nous contagis en un dia.

Una patrulla de la Policia Local de València vigila que es complisquen les normes de distància / Juan Carlos Cardenas (Efe)

Amb totes aquestes mesures ja en marxa, dos dies després, el 27 de gener, s'aconsegueix el pic respecte de la incidència acumulada, amb 1.460 contagis per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, situant-se com la zona roja d'Europa. En set dies s'ha passat de 1.076 a 1.460, un 35,6% més. Amb una incidència acumulada pels núvols, el Consell va més enllà i el 29 de gener entra en vigor el tancament perimetral municipal de les ciutats valencianes de més de 50.000 habitants durant els caps de setmana. En eixe moment hi ha 7.990 nous contagis en 24 hores, un 18,6% menys que el pic diari aconseguit deu dies abans.

La tendència a la baixa de contagis segueix amb totes les mesures ja en vigor i aquest dilluns, 8 de febrer, es notifiquen ja 2.046 contagis, la menor xifra de contagis d'aquesta tercera onada, i tercer dia en què els contagis disminueixen respecte dels dies anteriors. Tres setmanes després suposa una gran caiguda en la xifra de nous positius del 79,2%.

A més, per primera vegada des de mitjan gener, baixa de 1.000 casos la incidència acumulada a la Comunitat Valenciana, encara que continua sent la més alta d'Espanya, amb 995. És un 31,8% inferior a la registrada en el pic del 27 de gener, quinze dies abans. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, la incidència acumulada a Espanya és de 667,33 casos per cada cent mil habitants, 327,66 punts per davall de la Comunitat Valenciana.

Baixa l'ocupació hospitalària

Per contra, les dades de mortalitat continuen sense baixar. En els últims huit dies, la xifra de persones que han mort per coronavirus han vorejat el centenar en cinc jornades. De fet, el passat 3 de febrer es va registrar el pic de defuncions diàries de la pandèmia, amb 112 decessos en un dia.

Segons les dades comunicades per la Conselleria de Sanitat, baixen també les hospitalitzacions i la pressió a les UCI. El 29 de gener els llits destinats a malalts de Covid-19 suposaven el 40,77% dels llits de la xarxa sanitària valenciana, i l'ocupació de les UCI destinada als pacients de coronavirus va arribar al 63,29%, la més alta d'Espanya. Nou dies després, aquestes dades són del 31,17%, un 9,6% menys d'ocupació en les habitacions dels hospitals, i del 58,97% de les UCI, un 4,3% menys. En aquests moments hi ha 3.547 ingressos i 608 persones en cures intensives.

Per tant, el Consell no vol obrir encara la porta a la relaxació de les mesures perquè els efectes de les restriccions s'han notat, com indiquen aquestes dades, en els contagis i en les hospitalitzacions en planta, però no a les UCI, que encara estan saturades. Davant la decisió d'ampliar en el temps les restriccions més enllà del 15 de febrer, els sectors més afectats exigeixen saber quan podran obrir de nou i en quines condicions

També et pot interessar

stats