L'empresa de Francis Puig va justificar les ajudes rebudes amb factures del lloguer del seu germà Jorge

L’informe remés per la Guàrdia Civil al jutjat detecta irregularitats en despeses que no serien subvencionables i en factures encreuades

El germà de l'expresident de la Generalitat, Francis Puig, en una compareixença judicial
El germà de l'expresident de la Generalitat, Francis Puig, en una compareixença judicial / Rober Solsona (Europa Press)

La Guàrdia Civil ha remés al jutjat d'instrucció número 4 de València l’informe definitiu sobre la investigació a l’empresa de Francis Puig, germà de l'expresident del Consell, Ximo Puig, pel presumpte frau en el cobrament de subvencions per a la promoció del valencià. L’informe detecta irregularitats en despeses que no serien subvencionables i en factures encreuades.

La investigació apunta a conceptes que no podrien obtindre ajudes com ara el lloguer d’una vivenda d’un altre germà o les despeses d’una boda d’un dels socis de l’empresa. La Guàrdia Civil aporta en l'informe la comprovació que en una de les adreces aportades per l'empresa no es trobava la seu de la mercantil.

El jutjat va encarregar a l'agost de 2022 un informe sobre els proveïdors que van emetre factures a les empreses investigades per a acreditar la realitat dels serveis prestats. En l'examen que han fet els agents s'han trobat diverses suposades irregularitats basades en la presentació de factures que no tindrien cap relació o no es correspondrien amb l'activitat subvencionada per l'anterior Consell del Botànic.

El referit informe conclou que entre les factures aportades per empreses controlades per Francis Puig per a justificar les subvencions rebudes per la Generalitat es van incloure les relatives al pagament del lloguer del xalet de Jorge Puig —un dels germans de l'expresident Ximo Puig— a la localitat de Pena-roja de Tastavins (Terol).

Els agents de Delictes Econòmics de la Guàrdia Civil es van desplaçar fins a aquest domicili —que van trobar deshabitat— i van constatar l'absència de rètols o elements tècnics que justificaren que fora la seu d'una empresa de televisió. També s'han investigat les factures d'electricitat que les firmes investigades van aportar per a justificar despeses, i els investigadors adverteixen que diversos dels comptadors no estan instal·lats en cap oficina o local, sinó en domicilis particulars.

Altres de les empreses que van facturar a les investigades van lliurar als agents (que van reclamar la justificació dels treballs fets) multitud de vídeos en els quals no es parla valencià o sense els logotips de les empreses; és a dir, que aquestes firmes podrien haver incomplit l'objecte de les subvencions rebudes.

Entre la documentació lliurada per a justificar contingut radiofònic, els agents van trobar vídeos o documents per a premsa escrita amb insercions publicitàries que, al seu judici, demostren que els continguts no es van fer en exclusiva per a Comunicacions dels Ports, sinó que es van dissenyar per a la venda al públic en general, amb la qual cosa tampoc respondrien al propòsit de les subvencions.

La investigació judicial va nàixer d'una querella presentada pel PP i consten com a investigats Francis Puig, l'empresari Juan Enrique Adell, i les empreses Comunicacions dels Ports, Més Mut, Canal Maestrat i Kriol.

També et pot interessar

stats