L'EMA anunciarà divendres el seu veredicte sobre l'ús de Pfizer en adolescents

L'Agència Europea de Medicaments ha de donar la seua “indicació pediàtrica” per a poder vacunar menors de 12 a 15 anys

imatge d'arxiu de la vacunació a una adolescent
Imatge d'arxiu de la vacunació a una adolescent / Shutterstock

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) anunciarà divendres la seua “indicació pediàtrica” per a la vacuna de la Covid-19 de Pfizer/BioNtech, després d'analitzar els resultats dels assajos clínics en menors de 12 a 15 anys. Si s'obté el vistiplau, aquesta vacuna podria ser la primera autoritzada a la Unió Europea (UE) per a aquesta franja d'edat.

El passat dia 3 de maig l'EMA va començar a avaluar la sol·licitud d'aquestes farmacèutiques per a incloure els menors de 12 a 15 anys en la vacunació amb el seu preparat, una opció autoritzada ja als Estats Units per l'Administració de Fàrmacs i Aliments (FDA, en anglés).

L'agència, amb seu a Amsterdam, està duent a terme una "avaluació accelerada de les dades presentades per l'empresa", incloses les dades d'un "gran assaig clínic en adolescents" de més de 12 anys que va demostrar que la vacuna té una eficàcia del cent per cent en aquest grup d'edat.

En un comunicat conjunt, les farmacèutiques Pfizer i BioNTech van explicar que van provar en fase III la seua fórmula contra el coronavirus en 2.260 adolescents i que, com ja van anunciar al final de març, l'efectivitat de la vacuna va ser del 100% i amb una "sòlida" resposta immunològica. En les proves, agreguen, la vacuna va ser "ben tolerada en termes generals".

L'ús d'aquest fàrmac està autoritzat a la UE des del desembre passat, però només en persones majors de 16 anys, i s'està usant activament en les campanyes de vacunació dels països membres.

Pfizer també ha iniciat assajos clínics de la seua vacuna en xiquets que tenen entre 6 mesos i 11 anys, i compta amb 144 xiquets dividits en grups d'edat de 6 mesos a 2 anys, 2 i 5 anys i entre 5 i 11 anys.

La farmacèutica Moderna va anunciar aquest dimarts que la seua vacuna contra la Covid-19 és també segura i efectiva per a adolescents de 12 a 17 anys, si bé encara no ha sol·licitat a l'EMA que done llum verda al seu ús en aquesta franja d'edat a la UE.

A més, l'EMA també actualitzarà aquest divendres l'anàlisi de quatre vacunes més per al seu ús en població adulta: l'alemanya CureVac, l'estatunidenca Novavax, la russa Sputnik V i la xinesa Sinovac, encara que cap d'elles té encara un calendari definit per a la seua aprovació a la UE.

També et pot interessar