L'EMA alerta que les persones sense obesitat no han d'usar fàrmacs de diabetis per a aprimar-se

Insta els professionals sanitaris a “oferir a estes persones” sense problemes de salut que volen perdre pes “consells sobre com mantindre un estil de vida saludable"

Ozempic
Ozempic

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ix al pas de la popularització de medicaments per a tractar la diabetis a fi de perdre pes. Una tendència, promocionada per alguns personatges públics i influenciadors, que ha suposat que els medicaments s'esgoten a les farmàcies. L'EMA, en eixe context, ha advertit hui dimecres que els fàrmacs anàlegs de GLP1, com Ozempic, indicats per a tractar la diabetis tipus 2, “no han d'usar-se per a la pèrdua de pes estètica” per persones sense obesitat o que no tinguen problemes de salut relacionats amb el sobrepés. L'EMA també ha instat els professionals sanitaris a “oferir a estes persones” sense problemes de salut que volen perdre pes "consells sobre com mantindre un estil de vida (saludable)" en lloc de plantejar-se usar medicaments no destinats a aprimar per estètica, una pràctica que ha causat l'escassetat del fàrmac a la Unió Europea (UE).

“Els anàlegs del receptor GLP-1 no són aprovats per a, i no han d'usar-se per a, la pèrdua de pes estètica, és a dir, per persones sense obesitat o persones amb sobrepés que no tinguen problemes de salut relacionats amb el pes”, ha defensat l'agència europea, amb seu a Amsterdam. En una roda de premsa, la directora de l'EMA, Emer Cooke, ha advertit que la demanda d'anàlegs del receptor GLP1 “continua creixent i actualment l'oferta no pot seguir el ritme” i des del 2022 s'ha produït escassetat d'aquests fàrmacs a tot el món. “Hem d'assegurar-nos que els pacients que més necessiten aquests medicaments puguen accedir a ells”, ha afegit.

El negatiu impacte de la difusió mediàtica del problema

“La situació no es resoldrà el 2024, és complicada per molts factors”, ha resumit Cooke, que ha fet una “crida a tots perquè posen de la seua part” i resoldre el problema d'escassetat, la qual cosa inclou la indústria, els sanitaris, pacients i públic general. L'EMA ha fet una crida els països europeus a “desenvolupar directrius per a facilitar la priorització” de pacients amb necessitat. També ha subratllat que la menció freqüent en mitjans de comunicació i xarxes socials de la tendència d'ús d'estos fàrmacs entre persones que volen perdre pes per motius d'imatge ha “empitjorat l'escassetat existent”, en sumar-se a les limitacions de capacitat de fabricació.

“La contínua alta demanda d'estos fàrmacs també ha atret activitat criminal, i ha augmentat el risc que productes falsificats entren al mercat amb greus conseqüències per a la salut pública”, ha advertit l'agència, que demana als ciutadans “no comprar” els fàrmacs “sense una recepta mèdica” i fer-ho només en farmàcies registrades.

L'EMA ha recordat que les farmacèutiques “hauran d'assegurar-se que els missatges que utilitzen per a publicitar aquests medicaments hagen sigut aprovats per les autoritats reguladores” i ha assenyalat que les afirmacions que facen han d'“alinear-se amb l'ús racional d'aquests fàrmacs i els objectius de salut pública”.

També et pot interessar

stats