Alerta mèdica per l’ús indegut d’un fàrmac per a la diabetis utilitzat per a aprimar-se

El medicament s'administra mitjançant una injecció i produeix una sensació de sacietat

El medicament s'administra mitjançant una injecció i produeix una sensació de sacietat

Les veus expertes alerten que un fàrmac creat per a tractar la diabetis s’està usant a Espanya per a aprimar-se sense cap control. Aquest ús indegut del medicament arriba des dels Estats Units, on figures públiques com el magnat Elon Musk o l’empresària Kim Kardashian asseguren haver perdut pes de manera miraculosa gràcies a Ozempic. 

En TikTok, l'etiqueta amb el nom del fàrmac té quasi 280 milions de visualitzacions, i es multipliquen els vídeos que mostren l'abans i el després d'un tractament que a l’estat espanyol està indicat exclusivament per a tractar la diabetis.

El medicament s'administra mitjançant una injecció, estimula la secreció d'insulina i retarda el buidatge gàstric, la qual cosa produeix una sensació de sacietat. Injectar-se aquesta hormona és una manera de dir-li al cos: ja no cal menjar més. 

La comunitat científica alerta que l'eficàcia no està provada. Tampoc està estudiada la seguretat per a aquest ús i a més afirmen que se'n desconeixen els efectes a llarg termini.

El nefròleg Igor Romaniouk adverteix que si una persona no diabètica rep aquest tractament pot produir-li estrenyiment, nàusees, vòmits o baixar-li el nivell de sucre més del recomanat. 

La presidenta del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes, Alma Palau, ha confirmat que s’ha produït un augment “important” de persones que fan servir aquest tractament amb l’objectiu d’aprimar-se. “Hi ha endocrins que el prescriuen amb molta facilitat”, ha remarcat. 

També et pot interessar

stats