L'Audiència Nacional prorroga fins dilluns la detenció del jihadista autor de l'assassinat a Algesires

El jutge considera que els fets poden ser constitutius d'un delicte d'assassinat i lesions amb instrument perillós amb finalitats terroristes

A les deu de la nit del dijous va arribar el fèretre del sagristà Diego Valencia, que va ser assassinat  per un home d'origen marroquí, a l'església de la Palma a Algesires
Arribada del fèretre del sagristà Diego Valencia, assassinat per un home d'origen marroquí a l'església de la Palma d'Algesires / A. Carrasco Ragel (Efe)

El jutge de l'Audiència Nacional Joaquín Gadea ha prorrogat fins dilluns la detenció de Yassine K, l'acusat per l'atac mortal d'aquest dimecres a Algesires, un home al qual el magistrat relaciona amb el salafisme jihadista.

Gadea argumenta que cal practicar una sèrie de diligències que no poden realitzar-se en el període inicial de detenció de 72 hores. A més, decreta el secret de les actuacions pel termini d'un mes.

L'autor de l'acció criminal ha sigut traslladat a dependències de la Comissaria General d'Informació a Madrid per a prosseguir des d'ací amb les diligències d'investigació, abans de posar-lo a disposició del jutge de l'Audiència Nacional.

El jutge considera que els fets poden ser constitutius d'un delicte d'assassinat i lesions amb instrument perillós amb finalitats terroristes, i relaciona l'acció amb el salafisme jihadista en concloure que pretenia "alterar la pau pública mitjançant l'execució d'actes de terror, la qual cosa hauria pogut motivar l'actuació criminal".

En el seu escrit, el magistrat assenyala que la Policia Nacional li va entregar aquest dimecres un primer ofici en el qual feia un repàs del que havia passat des que el detingut va entrar a l'església de Sant Isidre amb intencions que "es desconeixen". Una vegada allí va iniciar una discussió amb els que estaven presents, "manifestant als feligresos de manera vehement que l'única religió que cal seguir és la religió islàmica".

El jutge Gadea recull que, després d'abandonar el lloc "proferint missatges en àrab el contingut del qual es desconeix", l'home va tornar al voltant de les 19:40 hores. En aquell moment, els fidels que estaven dins van poder sentir "que des de fora de l'església profereix crits en àrab".

"Una vegada finalitza la missa el sacerdot encarregat de la mateixa baixa del púlpit per a comprovar el que estava passant, instant en què l'investigat, que portava a la mà un matxet de grans dimensions i de manera sobtada, agredeix al sacerdot causant-li lesions de molta gravetat. Igualment, també intenta atacar un dels testimonis allí present", relata l'acte.

El sacerdot és el salesià Antonio Rodríguez Lucena, que es troba fora de perill i que aquest dijous ha donat "gràcies a Déu". "Ha passat ja tot i estic esperant l'alta, per a continuar celebrant la festa dedicada a sant Joan Bosco", ha apuntat el religiós.

El magistrat també explica que el detingut també va intentar atacar una de les persones que va ser testimoni de l'agressió al sacerdot.

Crits d'"Al·là és gran" després de la seua detenció

El relat policial assumit pel jutge assenyala que el presumpte jihadista va fugir llavors del lloc i es va dirigir a un centre de culte catòlic, situat a 200 metres de l'altre temple. Allí es va trobar amb el sagristà, al qual posteriorment va assassinar quan aquest abandonava el lloc per una porta posterior. "Una vegada que el té a terra, subjecta la catana amb les dues mans i alçant la mirada al cel i cridant unes paraules en àrab entre les quals se sent la paraula "Al·là", li assesta "una última estocada mortal", afig el magistrat.

En aquest context, el jutge conta que, una vegada finalitzat aquest atac, l'acusat es dirigeix "de forma molt tranquil·la" a l'ermita Europa "situada en la mateixa plaça, i intenta accedir dins". Allí, sense prestar resistència, és detingut per agents de la Policia Local i traslladat a un centre mèdic, "instant en el qual en reiterades ocasions profereix crits d'"Al·là és gran".

També et pot interessar

stats