L'asma és responsable de tres de cada quatre casos de mala qualitat de vida en xiquets

La pol·lució i el canvi climàtic estan darrere de molts casos d'esta malaltia crònica

Una pacient amb asma agafa el seu inhalador
Una pacient amb asma agafa el seu inhalador / Shutterstock

Quasi 400.000 xiquets i xiquetes pateixen asma bronquial a Espanya, una malaltia crònica del sistema respiratori, segons un estudi que publica el portal científic Arxius de broncopneumologia. De fet, quasi mig milió de persones moren anualment en el món per la seua causa.

Darrere hi ha diversos factors, on cada vegada té un major pes la pol·lució, associada a un agreujament de les al·lèrgies i de l'asma, les bronquiolitis i la predisposició a desenvolupar infeccions. De fet, l'exposició primerenca té un impacte considerable en la qualitat de vida dels xiquets, ja que és la responsable del 75% dels casos reportats de mala qualitat de vida.

Segons un estudi publicat en la revista Jama, l'exposició a les partícules PM2,5 i NO2 en els tres primers tres anys s'associa amb una major incidència en els menors de 5 anys i en els de menys de 12.

Ana Martínez-Cañavate, presidenta de la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (Seicap), ha aprofitat la celebració, este dimarts, 7 de maig, del Dia Mundial de l'Asma per a demanar "polítiques efectives" per a reduir l'exposició dels xiquets a la pol·lució i reduir les emissions d'agents contaminants. "És important que les autoritats prenguen consciència d'este problema", perquè l'asma provoca morts prematures i empitjora la qualitat de vida, "sobretot dels xiquets", els més vulnerables, ha dit.

En vista d'estes amenaces, Seicap recomana evitar fonts de contaminació dins i fora dels domicilis, triar transport no contaminant (caminar, anar en bici) i fer ús del transport públic enfront dels particulars.

Més unitats especialitzades en asma greu

Per la seua banda, Mariano Pastor, president de la Federació d'Associacions de Pacients Al·lèrgics i amb Malalties Respiratòries (Fenaer), reclama la definició i posada en marxa d'una estratègia nacional contra l'asma, que millore el diagnòstic i tractament dels pacients i aborde de manera específica l'asma greu, amb la creació de més unitats especialitzades. Pastor troba que la falta d'un pla global fa que "el diagnòstic siga lent i els protocols de derivació a especialistes, l'estandardització de proves diagnòstiques i el tractament de les crisis greus, molt millorables".

El seu objectiu és posar fi a la inequitat i garantir l'accés dels pacients a especialistes en esta patologia. A més, la Federació considera clau avançar en una coordinació real entre les diferents instàncies sanitàries que atenen els malalts, i també entre els diferents sistemes de salut autonòmics.

El canvi climàtic pot afectar

La salut respiratòria pot veure's particularment afectada pel canvi climàtic. "La intensificació de fenòmens com a sequeres, inundacions, incendis forestals, tempestes d'arena i tempestes elèctriques ha provocat augment de la contaminació de l'aire", també la duració i concentració de la temporada de pol·len, com ha explicat Juan Carlos Miralles, president del Comité d'Asma de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (Seaic).

Això sí, encara que la prevalença en general està augmentant, la mortalitat ha disminuït, segons la Seaic. Els avanços en el tractament de la patologia, especialment en l'asma greu, han millorat el pronòstic dels pacients. L'aparició dels fàrmacs biològics ha aconseguit la remissió clínica de l'asma en un percentatge rellevant i la immunoteràpia específica amb al·lergògens és capaç de modificar el curs de la malaltia asmàtica i, en alguns casos, aconseguir la seua remissió.

També et pot interessar

stats