L'artista Manuel Algarra, de la Secció Especial de València, proposa unes Falles "a porta tancada"

A tres setmanes de la plantà, el mestre faller assegura que les festes d’enguany requeriran “un espectador més pausat” i pocs turistes

Taller de l'artista faller Manuel Algarra / Jorge Gil (EP)

Els tallers dels artistes fallers bullen aquests dies quan falta menys d'un mes per a les Falles del pròxim mes de setembre. Els professionals són conscients que seran uns festejos "atípics" i que requeriran un espectador "més pausat". Unes Falles, puntualment i per la situació sanitària, quasi "a porta tancada".

Així ho ha manifestat Manuel Algarra, l'artista que ultima els monuments per a les comissions Almirall Cadarso-Comte d'Altea, de la Secció Especial, i Comte d'Altea-Mestre Gozalbo, de Primera A, les dues a la ciutat de València.

En aquesta ocasió, els tallers viuen una rutina realment anòmala, ja que han de combinar la labor en les seues creacions per a les Falles de 2021 i les de març de 2022. Això ha provocat que, fins i tot, s'invertisca l'orde tradicional de les tasques.

"El procés ha sigut al revés de com és habitual: normalment comencem amb els grans volums i acabem amb escenes, però ho hem fet al contrari perquè estem col·lapsats amb l'espai", ha apuntat Algarra sobre els ninots que estaven destinats a cremar-se el 2020 i que la pandèmia va retornar als tallers. "Les falles són com l'au fènix, moren per a tornar a ressuscitar, però aquestes no han arribat a morir i les tenim ací presents", afirma.

Algarra es mostra convençut que els monuments es cremaran al setembre perquè les institucions estan disposades a fer-ho així. Ha recordat que "s'està generant un conflicte important amb les peces ja fetes, Fira València està de gom a gom i hi ha coses a les quals cal donar eixida".

No obstant això, el professional ha advertit que el fet de plantar una falla al carrer "no ha de suposar un sarau" i espera que es complisquen totes les normes. “Estem vivint una cosa inèdita i ara la festa requereix un tipus d'espectador més pausat", afig.

Preguntat per la presència de turisme, l'artista ha considerat que, aquesta vegada, "puntualment, no ens interessa per les circumstàncies". "Crec que en aquest moment és més interessant que siguen unes Falles a porta tancada, no tindre l'afluència de públic que sempre es genera", manté Algarra, que creu que aquest calendari inèdit de setembre ajudarà a això.

Més de la meitat dels municipis que celebren les Falles les han ajornat per a 2022

Les juntes locals falleres d'un 54% dels municipis valencians que celebren les Falles han preferit posposar-les a 2022. Es tracta de 44 poblacions, entre els quals es troben Alboraia, Tavernes de la Valldigna, Xàtiva o la Vall d'Uixó.

Per contra, una vintena de localitats plantaran monuments reduïts entre el setembre i l'octubre d’enguany. Entre les ciutats que tiraran avant la festa tampoc hi ha hagut consens en la data de celebració: mentre que municipis com Sagunt o Gandia segueixen l'estela marcada per la Junta Central Fallera de València, hi ha qui opta pel pont del Nou d'Octubre per a plantar les falles. És el cas de Benicarló o Borriana, entre d'altres.

També et pot interessar

stats