L'arribada de pasteres es dispara vora un 40% el 2020
El mes d'octubre ja s'havien superat a la Comunitat Valenciana les dades de tot l'any anterior.
L'arribada de pasteres a les costes de la Comunitat Valenciana s'ha disparat durant 2020 en quasi un 40%, amb 83 embarcacions detectades amb quasi un miler de migrants a bord, segons les dades de la Creu Roja. La tendència creixent abraça una gran part de l’any amb l'excepció dels mesos de març, abril i maig, quan tot el país estava en estat d'alarma. El mes d'octubre, de fet, ja havien arribat a les costes valencianes més pasteres que durant tot el 2019.
Dels 924 indocumentats comptabilitzats, 77 van manifestar ser menors d'edat i, a més, 21 van ser dones. El perfil de persones que van ser ateses en els últims dotze mesos respon al d'un home magribí, principalment algerià però també marroquí. A més dels algerians i marroquins, sis dels rescatats van ser de nacionalitat siriana, un de Tunísia i un altre més va dir que era de Guinea.
El nombre de migrants ha anat a l'alça en els últims anys ja que el 2019 en van arribar quasi el doble que el 2018 i 2017, quan es van xifrar entorn dels 350. El primer any en què van arribar aquest tipus d'embarcacions al sud del territori valencià va ser l'any 2007 amb 38 migrants, xifra que es va mantindre estable amb un lleuger increment fins a 2013, quan va començar a incrementar-se sense parar.
Una de les jornades en què van haver més indocumentats l'any passat va ser el 25 de juliol, quan van fer tocar les costes alacantines 70 persones a bord de sis pasteres, tots homes de nacionalitat algeriana, inclosos cinc menors i un bebé. Aquestes embarcacions han arribat a la pràctica totalitat dels municipis costaners de la província, des de la Vega Baixa fins a la Marina Alta, inclosa la capital provincial, Alacant, i l'única illa poblada de la Comunitat, Tabarca, situada enfront del cap de Santa Pola.
Una vegada que són interceptades, aquestes persones són traslladades fins a una carpa especialment habilitada al port de la ciutat d'Alacant on el personal de la Creu Roja les examina, n’anota les dades essencials i els fa les proves PCR per a la possible detecció de casos de la Covid-19.