Com de tòxic és l'amor romàntic?

A les portes del Dia de Sant Valentí, revisem el perill que comporten mites com la mitja taronja, que és possible canviar per amor o que l'amor és per a sempre

L'amor romàntic, una construcció cultural

Quan falten poques hores perquè una part de la societat celebre Sant Valentí o el Dia dels enamorats, cal desmuntar alguns dels mites que s’han instaurat amb la creença de l’amor romàntic. El cinema i la literatura ens han fet creure en un amor entregat per a tota la vida que alguns experts en psicologia consideren irreal. Trobar la mitja taronja, canviar per amor o l’amor per a sempre formen part d’una construcció cultural que, en moltes ocasions, pot generar frustració i ansietat si no les arribem a aconseguir, fet que passa en la majoria de casos.

L’amor romàntic i l’amor tòxic

Una línia molt fina pot separar aquests dos tipus d’amor o relacions. Per a l’educador sexual Samuel Valentín hi ha coses clares entre els joves: “no volen parelles controladores o que manifesten un maltractament psicològic, però hi ha coses que de vegades no es detecten, la gelosia, el xantage, la desvalorització… aquestes coses no estan tan clares”, assegura.

“Tenim tan idealitzades les relacions de parella que si no cumplim alguns dels mites ens frustrem. Hi ha casos de gent que es sentix incompleta i sola si no te parella, i això és molt perillós” Enric Valls - Psicòleg

El psicòleg Enric Valls diu que al voltant del 40% de les teràpies que atén a la consulta estan vinculades a l’amor o a la falta d’amor. “Tenim tan idealitzades les relacions de parella que si no acomplim alguns dels mites ens frustrem, hi ha casos de gent que se sent incompleta i sola si no té parella, i això és molt perillós”. Unes altres vegades l’amor romàntic es pot passar de rosca i generar un amor més bé tòxic: dependència emocional, gelosia o control. “Moltes vegades tenim assumit que l’amor implica patiment, però això no ha de ser així”, comenta Valls.

Claus per gaudir d'un amor sa

Per això, per a viure un amor sa i lliure, el psicòleg Enric Valls aconsella tindre un espai propi, fomentar la comunicació i acceptar la parella com és. A més, el sexòleg Samuel Valentín recorda que poden haver-hi molts tipus d’amor com les relacions obertes o el poliamor. A més recorda que s’ha d’estar molt pendent de la pornografia que consumeixen els adolescents. “Si no tenen clar que això no és la realitat poden assumir aquestes actituds com a normals, el que implicaria conductes sexistes i masclistes”, conclou Valentín.

També et pot interessar

stats