L'alerta per calor alta o extrema s'estén pel territori valencià

Els termòmetres poden arribar als 40 °C durant el dia i es viuran nits equatorials en més de deu comarques

Alerta sanitària per l'onada de calor
Alerta sanitària per l'onada de calor / GVA
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de juliol 2022 - 11:00 Actualitzat: 17 de juliol 2022 - 10:01

La Conselleria de Sanitat Universal ha declarat el nivell d'alerta sanitària per calor davant de la previsió alta i extrema en municipis de vint-i-set comarques de la Comunitat Valenciana, amb temperatures que poden arribar als 40 °C, i adverteix que s'espera una nit tòrrida i temperatures de vora els 28 °C en diferents zones de tot el territori.

Segons les prediccions dels departaments especialitzats de la Generalitat Valenciana, es declara per a aquest cap de setmana un nivell d'alerta sanitària alt o extrem per onada de calor en municipis de les següents comarques: l'Alt Millars, l'Alt Palància, el Baix Maestrat, el Camp de Morvedre, el Camp de Túria, el Comtat, el Racó d'Ademús, la Vall de Cofrents-Aiora, els Ports, la Canal de Navarrés, la Costera, la Foia de Bunyol, la Marina Alta, la Marina Baixa, la Plana d'Utiel-Requena, la Plana Alta, la Planta Baixa, la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Safor, la Vall d'Albaida, l'Alcalatén, l'Alcoià, l'Horta, els Serrans i l'Alacantí.

A més, els avisos nocturns alerten de nits equatorials que superen els 25 °C per a les comarques del Baix Maestrat, la Plana Alta, la Planta Baixa, la Marina Baixa, la Marina Alta, l'Alacantí, l'Alcalatén, l'Horta Nord, el Camp de Túria, el Baix Vinalopó, el Baix Segura, la Plana d'Utiel-Requena, els Ports i el Camp de Morvedre.

Vols preventius per a actuar ràpidament contra els incendis

La continuïtat de l'onada de calor també ha motivat l'activació d'una nova estratègia de prevenció d'incendis. Avions carregats amb aigua i retardant faran un vol diari en cada província durant les hores de més calor i les zones de més massa forestal a fi de poder actuar contra els conats de foc que hi puguen sorgir, segons ha informat el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel.

Les altes temperatures van reviscolar fa un parell de dies un dels focus de l'incendi de Venta del Moro, que està en fase de control i on encara s'apliquen tasques de refredament. Àngel ha informat que no es donarà per extingit fins que passe el cap de setmana i amainen les altes temperatures.

Els vols, que s'efectuaran amb els mitjans aeris propis de les bases de cada província, supervisaran les zones amb més massa forestal de la Comunitat Valenciana al nord de Castelló, els Ports i el parc natural de la Tinença de Benifassà, el Racó d'Ademús, la Plana d'Utiel-Requena, la serra de Mariola, l'Alcoià, el Comtat i la Marina Alta.

El secretari autonòmic ha destacat que la proximitat de la base de Setaigües va permetre actuar en només cinc minuts amb mitjans aeris sobre l'incendi de Venta del Moro i va limitar-ne la propagació.

El Centre de Coordinació d'Emergències recomana la població que evite o limite la seua presència als parcs naturals i que es prepare per a les altes temperatures. Les recomanacions es convertiran en prohibicions en el medi natural i l'activitat agrícola si Aemet eleva de dos a tres el nivell d'alerta sobre la Comunitat Valenciana, en previsió de temperatures generalitzades de 40 °C.

CAES oberts per a atendre les persones sense llar

Davant de la previsió de les elevades temperatures, Creu Roja València ha anunciat que aquest dissabte el Centre d’Atenció d’Emergències Socials (CAES) estarà obert entre les 11 i les 19 hores per tal de poder atendre les persones més vulnerables i oferir un refugi a les persones sense llar.  

També et pot interessar

stats