Deu consells per a sobreviure a les nits de calor tropical

Seguir rutines, no fer migdiades llargues i regular la temperatura ambiental de l’habitació són algunes de les recomanacions que fan els i les especialistes 

Consells per a les nits de calor tropical
Consells per a les nits de calor tropical / Marta Pascual

L'augment d'hores de sol durant l'estiu trastoca la secreció de la melatonina, l’hormona que indueix al són. Si a això, afegim la calor i la humitat de les nits tropicals, caure en braços de Morfeo pot arribar a ser un autèntic malson. 

La doctora María Blanca Hoyo, neurofisiòloga de l'Hospital Universitari Doctor Peset, explica que les nits tropicals "alteren el rellotge intern que tenim per a sincronitzar el son" i amb la calor i la humitat, "es complica reduir la temperatura interna de l'organisme, que és una condició desitjable per a dormir”. 

Aquestes són les deu recomanacions que llança aquesta especialista per a descansar millor en les nits tòrrides que estem vivint, i que previsiblement seguirem vivint.  

  • Dormir amb roba lleugera o sense ella 
  • Regular la temperatura ambiental de l’habitació i tindre-la convenienment condicionada. Es poden utilitzar ventiladors de peu o de sostre o posar l’aire condicionat a 22 graus. Es recomana, no obstant això, apagar els aparells quan la temperatura ja s’ha suavitzar, per a evitar refredats. 
  • Mantenir horaris regulars 
  • Seguir rutines 
  • Fer esport, preferent al matí 
  • Enfosquir l’habitació o bé tirar mà d’un antifaç si hi ha massa llum ambiental
  • Insonoritzar l’habitacio o utilitzar taps per a les oïdes si hi ha molt de soroll 
  • Retardar una mica l’hora de ficar-se a llit si no cal matinar 
  • No allargar la becadeta més de mitja hora 
  • Dormir entre 7 i 9 hores de mitjana i mai menys de 6 

Consells per a les persones més grans i les més menudes 

Les persones majors i les menors d'edat tenen necessitats de descans diferents a les dels adults, assenyala la doctora Hoyo. Per això, explica, si no han de matinar, es pot retardar una mica l'hora de ficar-se al llit. Si, per contra, han de despertar-se prompte, és recomanable que facen exercici al matí, almenys trenta minuts a una intensitat suficient perquè es cansen. 

Si volen fer una becadet, el millor és que no hi dediquen més de mitja hora perquè, adverteix l'especialista de l'Hospital Universitari Doctor Peset, "es pot desincronitzar el son".

Cuidar el son i adquirir hàbits regulars per a aconseguir conciliar-lo és clau per a la salut perquè, entre altres coses, beneficia el sistema immunitari que defensa l'organisme d'infeccions i altres malalties. 

"En termes generals, una persona adulta ha de dedicar entre 7 i 9 hores de mitjana a dormir, una hora menys per a les persones majors, i mai menys de sis hores", conclou la doctora Hoyo.

També et pot interessar

stats