L'Ajuntament de València confia que la gent s'adaptarà a la nova plaça de la Reina: "Hem recuperat un espai icònic"

El veïnat de la zona rep Ribó amb protestes per la reforma i la falta d'ombra, però l'alcalde entén que les crítiques "van en el salari"

Ribó i Grezzi visiten aquest dimecres la nova plaça de la Reina de València
Ribó i Grezzi visiten aquest dimecres la nova plaça de la Reina de València / Europa Press

La remodelació de la plaça de la Reina ha sigut una de les grans apostes de l'Ajuntament de València. Al voltant de 10.000 metres quadrats que ara han passat a formar part d'un ambiciós eix cèntric per als vianants al centre de la ciutat. Quasi dues setmanes després de reobrir-la al públic, el 28 de juliol, l'alcalde, Joan Ribó, ha fet la primera visita oficial a l'enclavament, ara ja per a vianants. L'obra no ha estat exempta de polèmica i té tant defensors com detractors, però el primer regidor ha assegurat que la ciutadania acabarà adaptant-se al nou aspecte. Així i tot, ha dit comprendre les crítiques perquè "sempre hi ha prejudicis".

"S'ha recuperat un espai icònic", ha proclamat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, que ha acompanyat l'alcalde en el passeig d'estrena aquest dimecres. Tots dos han convidat les veus més discordants amb la conversió de l'espai en zona restringida al trànsit a comprovar "la foto de l'abans", quan passaven els cotxes, amb la d'ara, "una plaça per a la gent" i "amable".

El principal motiu del descontent ciutadà amb la remodelació s'explica per la falta d'ombra, crítica que des del consistori rebaten amb xifres: s'ha duplicat la quantitat d'arbratge respecte a l'antiga plaça, de 55 a 115. Ara el que cal, argumenten, és deixar-los temps perquè cresquen, almenys un any. "Qualsevol persona que entenga una mica de botànica sap que no es poden plantar arbres ja majors", ha subratllat Ribó.

Una de les anècdotes de la visita l'han protagonitzada dues dones que han interromput l'alcalde durant les declaracions a mitjans per a queixar-se de la conversió de la plaça per a vianants. L'han acusat de "no haver tingut educació" amb el veïnat i d'haver "desbaratat la millor plaça de València". Una d'elles fins i tot ha arribat a increpar-lo i li ha etzibat que se'n vaja. Ribó assumeix que les crítiques al disseny del renovat espai urbà "van en el salari", però rebutja fer canvis. "No li pot agradar a tot el món", ha dit.

La renovació de la plaça de la Reina evidencia el desig de la ciutat de deixar d'estar pensada per als cotxes i centrar-se "en les persones". Un espai "del segle XXI" que s'emmarca en la candidatura de València com a capital verda europea, de la qual ja és finalista, ha remarcat Grezzi.

A partir de setembre, la idea és que puga acollir mercats. La Policia Local, d'altra banda, perseguirà els actes vandàlics com ara pintades en la zona o qualsevol incompliment de l'horari de càrrega i descàrrega. Com en altres intervencions prèvies, el temps i l'ús per part de la ciutadania donarà la raó a detractors o defensors.

També et pot interessar

stats