L’Ajuntament de València avança en la implantació de la zona de baixes emissions

Adjudicarà previsiblement aquest divendres el contracte per al sistema de gestió i control de la ZBE, així com una campanya d’informació ciutadana

Una boina de contaminació s'observa sobre la ciutat de València des de l'Albufera
Una boina de contaminació s'observa damunt de la ciutat de València des de l'Albufera / À Punt Oratge

La junta de govern de l’Ajuntament de València adjudicarà aquest divendres, 25 de novembre, el contracte per al subministrament del sistema de gestió i control per tal d'implementar una zona de baixes emissions (ZBE) al Cap i Casal, per 10.863.541,84 euros, amb un termini d’execució de dos anys. La concreció de les zones i les condicions es concretaran en l'ordenança municipal, que actualment encara està en procés d’elaboració. 

El sistema, en tot cas, constarà de 274 càmeres de lectura automàtica de matrícules distribuïdes en 93 punts, 52 sensors de mesurament ambiental, 44 panells d’informació i una aplicació per a monitorar i controlar la qualitat de l’aire, segons ha anticipat l'Ajuntament en un comunicat.

A més, l’empresa que reba el contracte haurà d’oferir un servei de desenvolupament de totes les aplicacions informàtiques necessàries per a gestionar, operar i controlar els equips, així com per a comunicar entre si els diferents components amb sistemes externs.

Així mateix, forma part del contracte el subministrament dels equips i sistemes informàtics que allotjaran i processaran les esmenades aplicacions informàtiques i emmagatzemaran la informació, així com el servei de desenvolupament d’un sistema avançat per a monitorat i controlar la qualitat de l’aire. 

Complementàriament es desenvoluparà una campanya d’informació adreçada a la ciutadania per a donar a conéixer el projecte d’implantació de la zona de baixes emissions i conscienciar sobre la seua importància. Aquesta campanya també està inclosa en el contracte.

La implantació de la zona de baixes emissions respon a la nova llei de canvi climàtic i transició ecològica, que té, entre altres, l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica el 2050 a més tardar. Per a aconseguir-ho s’adoptaran mesures per tal de tindre aquell any un parc de turismes i vehicles comercials lleugers sense emissions directes de diòxid de carboni (CO₂).

La llei determina que les ciutats de més de 50.000 habitants tenen l’obligació d’establir zones de baixes emissions en què la circulació dels vehicles dependrà de la seua eficiència climàtica. Aquestes zones afecten quinze ciutats valencianes que, per complir la llei, hauran de posar les ZBE en marxa durant el 2023. 

També et pot interessar

stats