L'Agència Espanyola de Medicaments investiga els efectes secundaris d'un medicament per a perdre pes

L’Agència Europea de Medicaments (EMA per les sigles en anglés) està revisant tota la informació científica disponible sobre la possible relació entre pensaments suïcides i el consum de fàrmacs per a reduir el pes o tractar la diabetis

Caixes de Saxenda i Ozempic / À Punt NTC

L'Agència Espanyola de Medicaments investiga els efectes secundaris d'un medicament per a perdre pes. Se suma així a la investigació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA per les sigles en anglés), que està revisant tota la informació científica disponible sobre la possible relació entre pensaments suïcides i el consum de fàrmacs per a reduir el pes o tractar la diabetis com l'Ozempic.

Després que l'Agència de Medicaments d'Islàndia haja informat de 150 pacients amb efectes secundaris, com ara pensaments suïcides i autolesions, el Comité d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància de l’EMA ha iniciat aquesta investigació, a què s’ha sumat l'Agència Espanyola de Medicaments seguint el protocol habitual. 

Si l’estudi conclou que hi ha un risc, com apunta el començament de la investigació, aquests efectes secundaris apareixeran en la fitxa tècnica. No obstant això, no significa que el medicament s’haja de retirar o que s’haja de deixar de consumir, sinó que els prescriptors hauran d'avaluar molt més els pacients a l'hora de receptar-lo, segons explica el secretari de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de Castelló de la Plana, Jaime Alcalá Giner.

Per als farmacèutics, els estudis com aquest són usuals i s'escometen per a estudiar a fons qualsevol medicament, indica Alcalá. També afig que la mostra de la investigació de moment és xicoteta i, per tant, caldria continuar amb els assajos. 

Els medicaments que s'estan investigant són Saxenda, Wegovy i Ozempic. Els dos primers es recepten per al control de pes i l’Ozempic per a tractar la diabetis. Ara bé, aquest últim s'ha utilitzat de forma massiva per a aprimar-se, sobretot des que alguns famosos i les xarxes socials el posaren de moda com a remei miraculós per a perdre pes de forma ràpida, ja que retarda el buidatge gàstric i produeix sensació de sacietat. De moment, es continua investigant la seguretat i els efectes secundaris dels tres medicaments.  

També et pot interessar

stats